Umělečtí kováři se naučí v obnovené kovárně na historických i moderních strojích




Ostravští studenti a žáci se budou opět plně věnovat maturitnímu oboru umělecký kovář. Pro praxi budou využívat kovárnu z roku 1930, která se dočkala kompletní rekonstrukce. Učit se budou na novém i historickém vybavení.

Ostrava - Vítkovice se chlubí evropským, ne-li světovým unikátem. Studenti Soukromé střední umělecké školy a Základní umělecké školy AVE Art se totiž naučí kovářskému řemeslu v kovárně, která slouží už od roku 1930. Ta je umístěna v areálu Vítkovice Steel. V jejích prostorách se nachází klasické historické pece a těžké buchary, ale také moderní vybavení jako pásová pila, pískovací box, sloupová vrtačka nebo plazmová řezačka. Nejen na těchto strojích se budoucí umělečtí kováři naučí.

„Takovou příležitost nabízí málokterá škola. V provozu je také dostatečný prostor pro kompletování monumentálnějších děl, třeba skupinových prací celého ročníku. V interiéru můžeme vytvářet plastiky až o velikosti základny dva krát dva metry a větší. Zároveň budou mít žáci příležitost naučit se pracovat se zcela moderními zařízení, například svařovat metodou TIG,“ řekl Lukáš Dvorský, absolvent AVE Art a učitel odborných předmětů.

Tuto studentskou kovárnu otevřela škola po rekonstrukci v pátek 6. září. Ze svých prostředků za ni zaplatila pět milionů korun. Pětaosmdesát procent nákladů uhradila z evropské dotace.

Kromě nové výmalby, instalace nové podlahy a osvětlení zde přibylo také vytápění infrazářiči.

„Natřeli jsme střechu, zrekonstruovali sociální zařízení a vybudovali novou učebnu. Vedle strojního vybavení určeného přímo pro výuku jsme koupili také průmyslový vysavač a odsávačku,“ řekl Jaroslav Prokop, ředitel Základní umělecké školy AVE Art.

Opravy však zdaleka nekončí. Na rekonstrukci čeká ještě zadní část budovy, ve které podle ředitele Prokopa vybuduje škola malou slévárnu.

Studenti v kovárně vykonávali svou praxi už od roku 1951. Vyučoval se zde maturitní obor umělecký kovář, který škola AVE Art založila v roce 2002. Od té doby jej absolvovalo 48 žáků. V roce 2006 se však prostory pro tyto účely přestaly využívat. Od roku 2008 v něm škola organizuje rekvalifikační kurzy, kterými doposud prošlo dvacet uměleckých kovářů z Česka. Budovu škola koupila v roce 2017 a rekonstrukci kovárny zahájila v listopadu 2018.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: