FOTO: Exotická tarantule číhala na svou oběť nad vchodem domu, skončila v plastovém sudu




K nebezpečnému zásahu vyjížděli hasiči v Ostravě Porubě. Tam se totiž nad vchodem do jednoho z panelových domů uvelebil exotický a jedovatý pavouk sklípkan.

Chlupaté zvíře zřejmě uteklo místnímu chovateli z terária. Jednalo se o druh lidově zvaný tarantule, který se vydal na procházku po fasádě bytového domu v Havlíčkově ulici. Po poledni však dostali echo hasiči, kteří se vydali ho odchytit. 
 
"Operační středisko poté, co se dozvědělo o výskytu krásného, ale u některých druhů i smrtelně jedovatého pavouka, vyslalo zkušenou jednotku hasičů ze stanice Přívoz, která se zaměřuje i na záchranu a odchyt všelijakých tvorů, včetně podobné havěti," uvedl mluvčí Moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Pavouk visel spokojeně na horní vodorovné části nad vstupem do domu svým tmavým chlupatým tělem s béžovou skvrnou dolů. Hasiči pod něho postavili velký plastový sud. Ten po úspěšném lovu uzavřeli plastovým víkem. Sud nakonec předali ostravským strážníkům.

Sklípkani patří mezi nejzajímavější pavouky. Všichni jsou jedovatí, pouze s různou intenzitou jedu. Koušou však jen v sebeobraně a výjimečně. Ti nebezpečnější mohou díky síle svého jedu ohrozit lidskou svalovou či dýchací soustavu, nebezpeční jsou pro děti a nemocné lidi. Nejjedovatější jsou zejména druhy z Afriky a z Asie. 

Američtí pavouci zase vystřelují jemné chloupky ze zadečku, což může vyvolat podráždění pokožky. Nepříjemné je zasažení očí nebo dýchacích cest. 


Autor: ( red )



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: