OBRAZEM: Na dravce a kondory „přišlo jaro“. Nováčkem ostravské zoo je i malý orel mořský




Sezona hnízdění odstartovala a pracovníci zoologické zahrady v Ostravě se teď nestačí otáčet. Orlosupi, orli i kondoři se pyšní novými mláďaty. S líhnutím a péčí jim v prvních dnech pomáhali i ošetřovatelé a mladé pak vrátili rodičům.

Jaro je považované za energické období, v němž vzniká nový život. V případě dravců a kondorů v ostravské zoo toto rozhodně platí. V letošním roce se jim opravdu daří.

Prvním mládětem se pyšnili orlosupi bradatí. Druhý potomek bohužel náročné první dny života nezvládl. Ještě před vylíhnutím byli kvůli lepší kontrole obě vejce odebraná do líhně. Na jejich místo pracovníci zahrady položili náhražku. Po vylíhnutí se jedno z mláďat mělo čile k světu, zatímco druhé uhynulo i přes pomoc ošetřovatelů.

„Po pěti dnech rozkrmování chovateli v líhni bylo mládě podloženo na hnízdo k „adopci“ svými vlastním rodiči. Rodiče mládě bez problémů přijali a začali o ně pečovat. Nyní je mládě staré již jeden a půl měsíce a má se čile k světu. Po odběru krve na určení DNA momentálně čekáme na výsledek, zda je to samice nebo samec,“ popisovala mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Nováčkem zahrady je také malý orel mořský. V tomto případě museli být pro změnu od sebe odděleni rodiče, neboť reálně hrozil konflikt a menší sameček by byl v nevýhodě a hrozilo by jeho zranění. Zde se vše odehrálo bez komplikací. Aby tomu tak bylo i nadále, byla uzavřena botanická stezka vedoucí kolem voliér, ptáky je nyní možné pozorovat jen z dálky.

Nové přírůstky hlásí také kondoři havranovití a královští. Ani ty aktuálně návštěvníci zahrady neuvidí, neboť péče o nové členy zahrady probíhá v chovatelském zázemí.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: