Ostravu prošpikují poetické popelnice. První jsou věnované Ferlinghettimu a jeho stým narozeninám



 15. 03. 2019

Ostravští popeláři budou moci recitovat a lidé, kteří půjdou vyhodit koš, se zase mohou na chvíli zasnít. To vše díky veršům, které ponesou poetické popelnice, což je unikátní projekt severomoravské metropole, který spustí Antikvariát a klub Fiducia, okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu a společnost OZO Ostrava (odvoz a zpracování odpadu).

Netradiční poetickou akci zahájí happening a slavnostní odhalení prvních ostravských poetických popelnic, které budou symbolicky věnovány básníku Lawrenci Ferlinghettimu k výročí jeho stých narozenin.

„Sraz bude ve čtvrtek 21. března v 18:00 na náměstí Beneše. Poezii umístěnou na veřejných prostranstvích, v hromadných dopravních prostředcích, v parcích či na netradičních místech měla mnohá města, avšak jen Ostrava bude mít svou poetickou popelnici. Poetické popelnice (POPO) seznámí obyvatele s texty vybraných básníků, nabídnou duchovní potěšení a oživí některé zapadlé kouty – vynášení, třídění či přebírání odpadu se nepochybně stane oblíbenou činností všech milovníků múz,“ poznamenala za pořadatele Ilona Rozehnalová z Antikvariátu a klubu Fiducia.

Poetické popelnice budou polepené fóliemi s básnickými texty a lidé na ně narazí po celém městě. „Pro čtenáře chystáme řadu dalších doprovodných aktivit, například soutěže ve znalosti textů, topografie svozových míst či v hledání kešek. Kdo chce, může sledovat a zaznamenávat pohyb „oblíbené popelnice“ na území města, eventuálně o tom podat zprávu na sociálních sítích,“ uvedla Rozrhnalová.

První verše projektu POPO patří legendárnímu americkému autorovi Lawrenci Ferlinghettimu, jedné z hlavních postav beat generation. „Letos 24. března se dožívá úctyhodných sta let. Třináct jeho básní bude vylepeno na kontejnery v nejrůznějších částech města coby specifický ostravský hold tomuto výjimečnému tvůrci,“ prozradila zástupkyne Fiducie.


Autor: ( red)



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: