VIDEO: Zoo se chlubí létající ještěrkou. Nemá křídla, ale umí plachtit. A klesá jako pírko




Ještěrky toho umí hodně, ale o tom, že dokáží i létat asi moc lidí neví. Jenže přesně to jeden druh lehce dokáže: holaspis létavý je unikát. Ačkoli nemá křídla, blány, ani kožní záhyby, které by mu s letem pomohly, dovede plachtit dokonce až do vzdálenosti třiceti metrů.

Váží pouhé dva gramy, což by vzhledem k jeho velikosti tipoval asi málokdo. I díky tomu tak dokáže plachtit a pomalu se snášet k zemi, aniž by se jí cokoli stalo. Ne, řeč není o hmyzu ani malém ptáku. V hlavní roli tohoto příběhu je holaspis létavý.

„Jsou zploštělí od hlavy až po ocas. Při plachtění však tělo už více nezplošťují. Tento malý druh ještěrky je tak lehký, že při skoku klesá na zem jako pírko, brzdí tak pád a kontroluje dopad,“ popisovala mluvčí zoologické zahrady Šárka Nováková.

Schopnost plachtění holaspisovi umožňuje přemisťovat se z větve na větev na delší vzdálenosti, než kdyby jenom skákal, jako to mají jiné ještěrky. Zároveň mu pomáhá při útěku před predátorem.

S tím je spojená i jeho barva. Tyrkysový ocas připomíná jedovaté stonožky. Holaspisové se vyskytují v rozmezí západní Afriky až po Tanzánii. V ostravské zoo je můžete vidět v pavilonu Evoluce.

 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: