Ostravská zoo láká na čtyři malá jehňátka. Unikátem je „černá ovce“ rodiny




Čtyřmi novými jehňaty se pyšní ostravská zoologická zahrada. Rodina ovcí domácích valašek se rozrostla o tři samice a jednoho samce. Největší pozornost poutá černá samička. U tohoto plemene je toto zbarvení netradiční.

Čtyři hravá a velmi otužilá jehňata se mají čile k světu a dělají radost nejen svým rodičům, ale i ošetřovatelům. Ovce domácí valašky jsou odolným plemenem, mláďata se často rodí i v zimě. Přesně tak tomu bylo i v tomto případě. Ani nízké teploty tak jehňatům nebránily ve venkovním skotačení.

„Beránek se narodil 1. února, ovečky pak v průběhu druhého měsíce letošního roku. Tři jehňata jsou bílá, jedna ze samiček má černé zbarvení, což není u tohoto plemene zcela běžné. Porodila ji černě zbarvená samice, která je v ostravském stádu valašek druhým rokem,“ objasňovala mluvčí zoologické zahrady Šárka Nováková.

Ovce valašky byly původně chované na mléko, maso a vlnu. Na naše území se dostaly v 15. až 16. století. Jsou to takzvané cápové ovce, původně chované na Balkáně. Ve 20. století byly valašky kříženy, původní plemeno je tak velmi vzácné. Má i svou plemennou knihu.

Celou ovčí rodinu si mohou návštěvníci prohlédnout ve výběhu Na statku.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: