VIDEO: Unikátní včelí stezka potřebuje hlasy příznivců. Expozice ukazuje jejich život a důležitost




Včely jsou veledůležitý hmyz, neboť pomáhají s pěstováním lidské potravy nejen na polích,l ale také v sadech. Na jejich význam upozorní zájemce také unikátní včelí stezka, kterou ze dřeva postavili pracovníci ostravské zoologické zahrady. Ta navíc nyní soutěží o titul Dřevěná stavba roku.

Když výstava o přírodě, tak ideálně na přírodním materiálu. Tímto ohledem se řídili pracovníci ostravské zoo, kteří přišli s nápadem vybudovat výstavu o včelách na dřevěných panelech. V okolí nechybí ani herní koutky, které dětem ještě víc pomohou s názornou představou, jak to ve včelím společenstvu funguje.

Dřevěná stavba roku 2019

- cílem soutěže je prezentace dřeva jako důležitého materiálu
- soutěží se v několika kategoriích
- ZOO Ostrava přihlásila dřevěnou včelí stezku do kategorie Dřevěná hřiště malá
- hlasovat pro ni lze zde, a to až do 13. března
- hlasující mohou vyhrát pobyt v dřevěném srubu

„Včelí stezka sestává z několika informačních panelů i z ukázek typů úlů tradičních i těch nejmodernějších. Nechybí ani odpočinková místa, altánek či stylová lavička. Součástí je i výsadba nektarodárných květin a keřů,“ popisovala mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Podle ní jsou včely často vnímány především buď jako producenti vosku a medu, případně na druhé straně jako obávaná zvířata s žihadlem.

„V současnosti je alarmující úbytek tohoto nejznámějšího společenského nejen na území České republiky, ale také po celém světě. Mezi největší problémy patří včelí nemoci, chemizace a intenzifikace v zemědělství a úbytek včelí pastvy vlivem zástavby a výsadby monokultur a také nepříznivé přírodní podmínky,“ doplnila Nováková.

Smyslem výstavy je tak nejen představit důležitost včel, ale motivovat lidi k péči a zájmu o ně. Stačí vlastně jen málo - vysadit květiny či postavit skromný příbytek v podobě vyvrtaného polínka. Když nic jiného, tak alespoň omezit používání chemikálií.

 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: