Dost bylo plastů! Česká fotografka získala v Tokiu za svůj snímek bronz



 17. 02. 2019

Doba plastová. Možná právě takto budou budoucí generace označovat období, ve kterém nyní žijeme. Mladá fotografka Lucie Čižmářová chtěla svým snímkem upozornit na to, že jsme plasty doslova zavaleni. Nejen její myšlenka jí vynesla bronzové ocenění na mezinárodní soutěži v Japonsku.

Lucie Čižmářová je terénní pracovnicí olomoucké zoologické zahrady. Její blízký vztah k životnímu prostředí tak dokumentuje nejen snímek, s nímž zabodovala na soutěži v Tokiu.

„Měla jsem tuto představu v hlavě už dlouho. Fotku jsem chtěla koncipovat takto kontroverzně proto, aby si lidi uvědomili, že ty tuny plastů, které se nacházejí v mořích, se plaví v domovině spousty živočichů a rostlin, kteří jsou nuceni se v nich „koupat“,“ popisovala autorka motivaci k vyfocení kontroverzního snímku.

Sami bychom se podle autorky měli zamyslet nad tím, jaký to je pocit koupat se v plastu, zvlášť pokud to sami nechceme.

I proto se rozhodla svou fotku přihlásit do soutěže Tokyo International Foto Awards. Ta je určena pro amatéry i profesionály. V letošním roce do ní bylo zasláno přes pět tisíc fotografií z 88 zemí. Snímek české autorky se umístil na konečném třetím místě.

Všechny oceněné fotografie budou v Tokiu vystaveny od 20. do 24. února v uměleckém centru Shinuya Art Center. 

Dle statistik se na světě každou minutu prodá milion plastových lahví. Do oceánů se pak každoročně dostane až 13 milionů tun plastového odpadu. Ten pak zabíjí miliony mořských ptáků, savců i ryb. Plastové mikročástice jsou pak nebezpečné nejen pro zvířata, ale také pro lidi.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: