Moravskoslezský kraj hlásí rekordní návštěvnost. Meziročně vzrostla o deset procent



 14. 02. 2019

991 435 ubytovaných návštěvníků. Na takové číslo se vyšplhaly počty turistů, kteří nocovali na území Moravskoslezského kraje v roce 2018. Oproti předešlému roku jde o desetiprocentní nárůst. Region tak patří mezi největší skokany v republice.

Více než tři čtvrtě milionu turistů z Česka. Zbytek pak cizinci, a to především Slováci, Poláci a Němci. Právě nárůst počtu cizinců dělá kraji největší radost. Přijelo jich o dvanáct procent víc než v roce 2017.

Na hejtmanství si pochvalují projekty, které turisty do kraje lákaly. Velký úspěch slavil hlavně olympijský festival, jenž se konal v průběhu zimních olympijských her v Pchjongčangu.

„Opravdu pyšní jsme na Olympijský festival. V době konání olympijských her loni v únoru vyrostly zimní sportovní parky v Ostravě a ve 4 lyžařských střediscích v Beskydech a Jeseníkách. Velmi úspěšné bylo také téma agentury Czech Tourism 100 let příběhu Československa, do kterého jsme se zapojili produktem 10x10 příběhů první republiky na severu Moravy a ve Slezsku,“ pochvaloval si náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Své příznivce si našla i Jesenická či Beskydská magistrála či Technotrasa - stezka technických aktivit.

Tradičně velmi populární byl i festival Colours of Ostrava. Napomohly i investice do cyklostezek či vznik půjčoven kol a elektrokol. Řada financí cílila i na zimní radovánky.

„Kraj financoval i úpravu běžkařských tras, jejichž celková délka tuto zimní sezonu dosáhla rekordního počtu 870 kilometrů,“ doplnil Krkoška.

Moravskoslezské hejtmanství každoročně vypisuje program na úpravu běžkařských tratí. A to až do výše tří milionů korun. Hlásit se mohou například majitelé horských chat či provozovatelé areálů.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: