VIDEO: Ostravská ZOO se chlubí novými mláďaty. Narodily se malé kachny madagaskarské




Tři mláďata kachny madagaskarské přišla na svět 23. ledna. Od té doby se mají čile k světu. Lidé je mohou pozorovat v expozici Madagaskar v pavilonu primátů. Vzácné kachny zde ostravská ZOO chová od roku 2008.

Čírka černoskvrnná. Tak se odborně jmenuje madagaskarská kachna. Tři nové přírůstky nyní hlásí ostravská zoologická zahrada. Ta je chová od roku 2008.

„Samice v ZOO Ostrava snesla vejce do náhradní dutiny v podobě kmenové budky umístěné ve výšce 3,5 metru. Celkem bylo ve snůšce pět vajec, dvě z nich však byla neoplozená. Po vylíhnutí mláďat se rodina zdržuje ponejvíce na jezírku, případně na souši, kde malé kachničky prozkoumávají prostor voliéry,“ popisovala mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Tyto kachny jsou zajímavé také tím, že mají takzvaná nekrmivá mláďata. V praxi to znamená, že je matky sice střeží, vodí a učí hledat potravu. Ale samy je přímo nekrmí. Mláďata po vylíhnutí vyskočí z vajíčka. Vzhledem k nízké váze nemají problém ani s dopadem z velké výšky na zem.

„Současný rodičovský pár je teprve nedávno sestavený, ale už má za sebou jeden úspěšný odchov. Koncem loňského roku odchoval také tři mláďata. Ta momentálně pobývají v chovatelském zázemí,“ doplnila Nováková.

V Evropě se čírky chovají ve 43 zařízeních. Jenom v sedmi se ale rozmnožují. To dokazuje, že se Ostrava pyšní zajímavým unikátem. Ten dokazuje také fakt, že všichni tito ptáci jsou majetkem madagaskarské vlády.

 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: