FOTO: Hlívy, penízovky i Jidášovo ucho. Houbám se daří i v zimě




Taky si myslíte, že v zimě nic neroste a příroda jen odpočívá? Houby v ostravské zoologické zahradě vás přesvědčí o opaku. Daří se hlívám, penízovkám či Jidášovu uchu.

Zimu si lidé často spojují jen s chladem, sněhovou pokrývkou a odpočívající přírodou. Jenže zatímco spousta zvířat ulehla k zimnímu spánku a nabírá síly na jarní dovádění a námluvy, řadě hub zimní chlad vyloženě svědčí.

„Ve většině případů jsou to prospěšné organismy mající nezastupitelnou funkci v ekosystémech, neboť dřevokazné houby rozkládají organickou hmotu, a tak se nejen podílí na koloběhu živin, ale také uvolňují místo novým jedincům,“ popisovala pracovnice výukového centra zahrady Veronika Máchová.

Daří se například hlívám plicním, jež mají, stejně jako jejich známější sestry hlívy ústřičné, léčivé účinky. A to navzdory tomu, že se nejedná o zimní houby. V tomto období se však nehodí k jídlu.

Penízovky sametonohé budou návštěvníkům dělat radost, když se zadaří, až do dubna. Roste také Jidášovo ucho. To dostalo název podle toho, že se objevilo na stromě krátce po tom, co se biblický zrádce oběsil.

„Střechovitě nad sebou rostou na kmeni vrby pásované klobouky síťkovců načervenalých, o kousek dál zase pokrývají světlejší plodnice lesklokorky torza padlých kmenů v mokřadu,“ doplnila Máchová.

Jak lektorka z výukového centra na závěr připomněla, houby skrývají mnohá překvapení. Stačí se jen dívat kolem sebe.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: