Hasiči se dočkali dárků už na konci listopadu. Dostali vybavení za 44 milionů



 30. 11. 2018

Moderní techniku, speciální obleky a další vybavení dostali nejen profesionálové, ale také dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji. Vybavením v celkové hodnotě 44,1 milionu korun tak kraj pokračuje ve zvyšování bezpečnosti regionu.

Ve středu 28. listopadu převzali zástupci hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a zástupci jednotek sboru dobrovolných hasičů dary, které jim výrazně pomohou při výkonu jejich záslužné činnosti.

„Když vše běží, jak má, a nic se neděje, tak o hasičích ani nevíme. Je relativní klid. Ale je namístě si připomínat, že jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů jsou nepřetržitě v pohotovosti. Jsou připraveny během několika vteřin vyrazit ať už k požáru, k dopravní nehodě nebo třeba k velké vodě. Je tedy nutné, aby bylo jejich vybavení ve stoprocentním stavu a na špičkové technické úrovni,“ uvedl hejtman kraje Ivo Vondrák.

Přes 22 milionů korun šlo na obnovu a doplnění audiovizuálního vybavení v bezpečnostním centru.

„V této oblasti jdou technologie velmi rychle dopředu a pro zajištění bezpečnosti je nutné jít s dobou a tuto techniku neustále modernizovat,“ řekl hejtman Vondrák.

Slavnostního předávání techniky se v centrální hasičské stanici v Ostravě-Zábřehu zúčastnili i šéfové krajských hasičů.

„Podpora Moravskoslezského kraje je pro nás samozřejmě důležitá. Měsíčně krajští hasiči zasahují průměrně u 164 požárů, 167 dopravních nehod a dalších 900 krizových situací. A to nepočítáme další události. Ročně vyjíždíme k téměř 22 tisícům případů. Když přijdou živelné pohromy, jako před pár lety povodně, respektive v nedávné době větrné smrště, je kvalitní vybavení opravdu nepostradatelné,“ popsal ředitel hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček.

Jedním z letošních nejnákladnějších zařízení, které moravskoslezští hasiči dostali, je plynový chromatograf s hmotnostním detektorem za více než 6 a půl milionu korun.

„Díky tomuto přístroji například můžeme identifikovat neznámé těkavé organické látky při mimořádných událostech, stanovovat koncentrace bojových chemických látek a jejich sloučenin, rozpoznávat přítomnost akcelerantů hoření při zjišťování příčin požárů, určovat koncentrace ropných látek ve vodách a půdách, zjišťovat koncentrace metanolu v lihovinách a v neposlední řadě rozlišit drogy a jejich sloučeniny,“ vysvětlil ředitel Vlček.

V letošním roce získali od kraje profesionální hasiči vybavení za více než 38 milionů korun. Jednalo se například o čtyři vodní skútry včetně přívěsu pro jejich přepravu, moderní hydraulickou vyprošťovací sadu, speciální ochranné obleky a příslušenství pro práci ve vodě.

„Do celkem 42 obcí v regionu přerozdělíme techniku, která bude významným pomocníkem při naší práci. Celkově je v Moravskoslezském kraji 363 dobrovolných jednotek požární ochrany a v nich 5 195 dobrovolných hasičů, kteří jsou připraveni být kdykoliv k dispozici,“ řekl starosta krajského sdružení hasičů Moravskoslezského kraje Leo Kuběna.

Jednotkám sboru dobrovolných hasičů vybraných obcí věnuje Moravskoslezský kraj vybavení za skoro 5 a půl milionu korun.

„Dobrovolní hasiči mají ode dneška k dispozici celkem 18 termokamer, 28 automatizovaných externích defibrilátorů, 10 průmyslových mokro-suchých vysavačů a šest desítek speciálních obleků. Věřím, že jim všechny tyto dary v práci pomohou,“ uzavřel náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Jak náměstek Krkoška dodával, činnost dobrovolných hasičů je důležitá nejen v Moravskoslezském kraji. 


Autor: Svatoslav Hořínek



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: