V ostravské ZOO se daří kočkodanům Dianiným. Narodilo se už několik mláďat




V ostravské zoologické zahradě je chován největší počet kočkodanů Dianiných v lidské péči na světě. Díky respektování přirozeného způsobu života a minimálnímu zasahování do sociálního složení skupin se místní ZOO řadí k úspěšným chovatelům tohoto druhu primátů. Za poslední roky jejich řady doplnilo i několik mláďat.

Ostravská zoologická zahrada chová kočkodany Dianiny již od roku 1975. Za tuto dobu se zde narodilo čtyřiapadesát mláďat, z nichž pětačtyřicet bylo úspěšně odchováno.

„V roce 2012 se ostravská skupina kočkodanů Dianiných rozdělila na dvě. V každé byla matka s dvěma dcerami, které postupně pohlavně dospěly a začaly se rozmnožovat. Jednu ze skupin jsme v roce 2015 přemístili do nového pavilonu evoluce, kde se od té doby narodilo již jedenáct mláďat, z nichž osm přežilo. Druhá skupina kočkodanů zůstala v původním pavilonu primátů a i zde se pravidelně rodí mláďata,“ řekla vrchní chovatelka primátů Jana Kanichová.

Aktuálně ostravská ZOO chová čtyřiadvacet těchto pestrých západoafrických opic, což v rámci zoologických zahrad představuje nejvíce na světě.

„V pavilonu evoluce žije třináctičlenná skupina, v pavilonu primátů osmičlenná, v zázemí pak ještě pár s mládětem, které se narodilo v letošním roce. Předpokládáme, že v pavilonu primátů se v blízké době dočkáme dalšího mláděte,“ popsala chovatelka Kanichová.

Úspěšné odchovy nejsou samozřejmostí, jelikož chov ve světě také není příliš úspěšný a počty jedinců nijak nestoupají. K dnešnímu dni je na celém světě podle dostupných informací chováno něco málo přes sto jedinců.

„Úspěšný chov podle našich zkušeností spočívá hlavně v respektování a dodržování sociálního složení skupiny tak, abychom napodobili přirozený průběh jako v přírodě. To také znamená minimální zásahy do fungování skupiny ze strany chovatelů, včetně odchovů mláďat. U kočkodanů to například také znamená, že ve skupinách zůstávají samice se svými dcerami a pohlavně dospělí samci ze skupiny odcházejí. V případě většího množství dcer se skupina rozštěpí, ale nikdy neodchází jediná samice, ale odejdou sestry a tety,“ vysvětlila Kanichová.

Za posledních dvanáct měsíců se narodila mláďata pouze v Evropě. Z celkového počtu devět jich je pět právě v Ostravě.


Autor: Svatoslav Hořínek



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: