VIDEO: V ostravské zoo sestavili unikátní kostru mamuta v životní velikosti




Poměřit svou výšku s tou mamutí mohou návštěvníci v ostravské zoo. Zahrada sestavila stojící kosterní model mamuta srstnatého v životní vleikosti. A není jediný. V posledním roce bylo v areálu ostravské zoologické zahrady nainstalováno několik kosterních modelů v životní velikosti zejména předchůdců a prapříbuzných dnešních živočichů.

V areálu zoologické zahrady bylo během posledního roku nainstalováno několik už dávno vyhynulých druhů, jako je veledaněk obrovský, medvěd jeskynní či šavlozubec. Nově k nim přibyl mamut srstnatý.Je umístěn u výběhu slonů indických.

Předlohou pro ostravského mamuta byla kostra mamuta nalezeného u německé obce Bornau. Jedná o jeden z mála venkovních modelů kostry mamuta. Druhý je například v Jihočeské zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou. 

Mamut srstnatý (Mammuthus primigenius) žil na území Evropy, Asie i Severní Ameriky posledních 300 000 let. Poslední populace zde přežívaly pravděpodobně až do období 8000-7500 př. n. l., později žili mamuti už jen na Wrangelově ostrově u nejvýchodnější Sibiře (před 4000 lety). Na území České republiky se vyskytoval ještě před cca 10 000 lety. Mezi hlavní naleziště mamutích pozůstatků v  ČR patří  Předmostí u Přerova a Dolní Věstonice. Mamut byl nejbližším příbuzným slona indického (Elephas maximus).

„Tento jedinečný model se pro svou velikost, atraktivitu a popularitu mamutů mezi lidmi jistě stane dalším z míst ostravské zahrady, kde se návštěvnici zastaví a třeba i zamyslí nad tím, že poslední trpasličí mamuti přežívali na Wrangelově ostrově ještě před dobou opravdu nedávnou. Málokdo ví, že vyhynuli či byli člověkem vyhubeni teprve v době 2 tisíce let před naším letopočtem,“ řekl ředitel Zoo Ostrava Petr Čolas.

Model "ostravského" mamuta vznikal asi půl roku, čemuž předcházelo zhruba stejně dlouhé přípravné období. "Pracovali na něm čtyři sochaři. Má železnou konstrukci vážící asi 200 kilogramů," uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková. 

Kostra byla následně opláštěna vymodelovanými odlitky z pryskyřice a nabarvena. Celý model pak váží okolo 400 kg. 

„Kostra mamuta v životní velikosti připomíná dech beroucí majestátnost vyhynulých živočišných druhů. Model jistě zaujme malé i velké návštěvníky. Ohlédnutí za fascinující minulostí nám pomůže pochopit souvislosti vývoje planety, ale také její křehkost a potřebu ji chránit,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Jarmila Uvírová.

O tom, jak model vzniká, hovoří ve videorozhovoru sochař Zdeněk Chmelař. Video: Enrico Gombala
 

 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: