FOTO: Ženu odpočívající na mýtině kousla liška do nohy. Zahnat se nenechala



 30. 05. 2018

Na infekčním oddělení Slezské nemocnice v Opavě skončila žena z Vítkova poté, co si v sobotu vyrazila na procházku do přírody mezi Vítkovem a Klokočovem na Opavsku. Když si na chvíli lehla do trávy, do nohy ji nečekaně kousla liška.

„Ucítila jsem kousnutí a všimla si, že mi z nohy teče krev. Ve vysoké trávě jsem uviděla uši a čumák. Tak jsem hledala majitele toho psa. Nikde v okolí nikdo nestál a já jsem spatřila, že kousek ode mne sedí liška. Snažila jsem si ji zahnat, ale neutíkala a koukala na mě,“ popsala událost žena. 

Ránu si ihned opláchla vodou a vydala se domů. „To víte, že mi hlavou probleskla otázka, zda zvíře nemělo vzteklinu. Doma jsem si nohu umyla vodou s mýdlem a pořádně ránu vydezinfikovala. Poté jsem se nechala odvézt do Slezské nemocnice v Opavě,“ řekla.

Myslela si, že jí čekají bolestivé injekce do břicha, kterými se v minulosti předcházelo vzteklině. „Ve zdravotnictví pracuji od roku 1977 a udělalo veliký pokrok. Léčba mě vůbec nebolela a navíc se o mě vzorně starali,“ dodala.

Primář infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petr Kümpel se s podobným případem nikdy nesetkal. „Napadení liškou za bílého dne je skutečně raritní záležitostí. Vezmeme-li navíc v potaz, že lišku nevyprovokoval žádný mazlíček, bylo nutno předpokládat, že by mohla být liška infikována vzteklinou. Inkubační doba vztekliny je i 6 až 12 měsíců,“ řekl primář Kümpel.

Lékaři Slezské nemocnice k léčbě kolegyně využili speciální sérum v kombinaci s běžnou vakcínou. „Pacientce bylo potřeba podat okamžitě protilátky. V případě, že nemoc vypukne, je vždy smrtelná. Proto jsme ještě v sobotu vyslali pro sérum sanitku do Prahy. To jsme pacientce podali v co nejkratší možné době. Následně absolvovala očkování běžnou vakcínou, která zajistí, že i po vyprchání protilátek ze séra bude žena proti vzteklině 12 měsíců imunní,“ dodal primář infekčního oddělení Petr Kümpel.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: