FOTO: Ostrava se těší na nové tramvaje. Čeká na povolení ke zkušebnímu provozu



 15. 05. 2018

Ostravský dopravní podnik pořídil od švýcarské firmy Stadler tramvaje ve speciální úpravě pro moravskoslezskou metropoli. Momentálně čeká na povolení drážního úřadu k odstartování testovacího režimu. Do plného provozu nastoupí po jeho skončení.

Čtyřicet tisíc kilometrů musí mít najeto nové ostravské tramvaje, než dostanou od drážního úřadu povolení k provozu. Dopravní podnik otestuje nově pořízené stroje na všech tratích.

V tuto chvíli je jasné, že je problematický průjezd zastávkami Dům energetiky na třídě 28. října a nově zrekonstruovaná zastávka Stodolní.

„U zastávky Dům energetiky jsme podnikli veškeré kroky k tomu, aby byly nedostatky do týdne odstraněny a aby tudy nové tramvaje bez problémů projely. U Stodolní jsme stavbu reklamovali, protože zastávka nevyhovuje normám a nově pořizovaná vozidla nebudou moci tímto úsekem projíždět bez problémů. Nyní jsme problém s nedodržením normy u této zastávky znovu otevřeli,“ komentoval situaci ředitel ostravského dopravního podniku Daniel Morys.  

Ostatní úseky ostravských tramvajových tratí bez problémů vyhovují a nové tramvaje po nich mohou jezdit už teď. Dopravní podnik tímto zároveň vyvrací mylné informace o tom, že tramvaje rozměrově neodpovídají ostravským podmínkám. 

K definitivnímu předání nových tramvají dojde až po skončení zkušebního provozu. Ten se skládá z dvaceti tisíc kilometrů bez zátěže a dalších dvaceti tisíc se zátěží. Povolení k němu musí udělit drážní úřad. Ten již obdržel kompletní dokumentaci bezpečnostních a zátěžových testů. Udělení povolení by mělo být jen nutnou formalitou. 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: