FOTO: V ostravské zoo si zvyká rodinka vzácných opic, přestěhovala se z Liberce



 11. 05. 2018

V ostravské zoologické zahradě je v pavilonu primátů k vidění tříčlenná skupina vzácných afrických opic mangabejů žlutobřichých. Pocházejí ze Zoo Liberec, kde probíhají úpravy v tamním pavilonu primátů.

Jakmile bude rekonstrukce pavilonu v liberecké zo odokončená, tři samci mangabejů se do Liberce opět vrátí. Jejich pobyt v Ostravě je tak dočasný.  

Mangabej žlutobřichý (Cercocebus chrysogaster) je ohrožený druh, původem z Demokratické republiky Kongo, kde žije jižně od řeky Kongo. 

Celková světová populace mangabejů žlutobřichých čítá pouhých 29 jedinců, kteří jsou chováni jen v deseti zoo na světě, z toho osmi evropských. "V rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad se jedná o jediné zástupce tohoto druhu," uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

"Jejich stav v přírodě klesá především v důsledku lovu pro maso. Vlivem činnosti člověka také přicházejí své o přirozené prostředí," dodala mluvčí ostravské zahrady. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: