Roboti pronikají do těžařského průmyslu. Počty horníků sníží na polovinu



 15. 03. 2018

Automatizace proniká do všech oblastí lidského života. Nevyhne se ani těžebnímu průmyslu. Do roku 2020 klesne počet horníků na polovinu. Výrazně se však také sníží množství důlních neštěstí. V Česku bude proces pomalejší.

Pronikání technologií poznaly v minulosti snad všechny oblasti lidského života. Bez pomoci přístrojů si svůj život a práci nedovedou představit mnozí lékaři, IT specialisté, ale také pracovníci v továrních, kteří se postupem času stali spíše obsluhou strojů, a řada dalších. Technologicky se posouvá i těžařský průmysl.

Podle poradenské společnosti BDO, která se zaměřila na těžařský průmysl, klesnou do roku 2020 počty horníků na polovinu. Díky tomu také dojde ke zhruba 75% poklesu důlních neštěstí, která si ve většině případů vyžádají lidské životy.

Tento postupný progres se nevyhne ani České republice. Zde by však měl celý proces proběhnout pomaleji.

Český statistický úřad uvedl, že v roce 2016 živilo těžařství v této zemi 32 400 lidí.  

„Těžební společnosti jsou pod tlakem kvůli vlivu nízkých cen komodit. Pochopitelně proto hledají nové možnosti pro udržení rentability. Ty jim dnes nabízejí moderní těžařské technologie,“ řekl Radovan Hauk ze společnosti BDO.

Automatizace zvyšuje výtěžnost zhruba o pětinu, což je pro těžařské společnosti výhodné. Navíc se eliminují rizika tragické nehody.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: