FOTO: V ostravské zoo se narodil daman pralesní, je to první odchov druhu na světě




Ostravská zoologická zahrada jako jediná na světě chová damany stromové. Nyní se v zoo v Ostravě podařilo tento druh rozmnožit - v zahradě se narodilo první mládě damana pralesního, chované v lidské péči. Jde o světový unikát.

"Mládě damana pralesního přišlo na svět 18. února a je plně v péči svých rodičů. Chovatelé byli touto událostí trochu zaskočeni, protože se jedná o poměrně mladá zvířata, u kterých rozmnožení ještě nečekali," uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

"Vzhledem k tomu, že o životě těchto tajemných nočních savců toho mnoho nevíme a znalosti biologie tohoto druhu jsou stále v plenkách, nebude pravděpodobně ani v budoucnu o další překvapení nouze," dodala mluvčí.

S chovem damanů pralesních začala ostravská zoo na podzim 2016, kdy dovezla čtyři jedince – dva samce a dvě samice. "U staršího páru bylo na konci roku 2016 pozorováno páření, takže jsme netrpělivě očekávali prvního potomka. K velkému překvapení chovatelů ale porodila druhá samička z mladšího páru v zázemí," vysvětlila Nováková.  

Délka březosti damanů je poměrně dlouhá, trvá okolo třiceti týdnů. Samice rodí obvykle jedno, výjimečně dvě mláďata. Mládě je po narození poměrně velké vzhledem ke svým rodičům, osrstěné a dobře vyvinuté. Vidí a velmi aktivně se pohybuje.

"Ostravské mládě zatím tráví převážnou většinu času ve dne v bezpečí budky. O jeho nočních aktivitách zatím nic nevíme," zmínila mluvčí ostravské zahrady, kde věří, že se narodí mládě i staršímu páru. "Ten je umístěn v Pavilonu evoluce, kde je obrácený světelný režim a poodhalíme tak další střípek z nočního života tohoto druhu," zmínila mluvčí.

Daman pralesní (Dendrohyrax dorsalis) je málo známé zvíře – je aktivní převážně v noci, navíc se zdržuje v korunách stromů. Vyskytují se v lesích západní Afriky a ve větvích obratně běhají a skáčou. Pro jejich hlasitou komunikaci si vysloužili přezdívku „duchové lesa“. V jejich jídelníčku převládají hlavně listy, k čemuž mají přizpůsobený unikátní zažívací trakt. Žijí samotářsky, pouze samice bývá viděna s jedním až dvěma mláďaty. Teritorium dospělého samce zahrnuje několik menších teritorií samic.  

Damani pralesní obývají lesy západní Afriky a většina jejich aktivit se odehrává ve stromovém baldachýnu, navíc převážně v noci, takže vědci zkoumají spíše hlasitou vokalizaci nebo u uhynulých jedinců vnitřní anatomii. "Nemáme k dispozici ani zkušenosti jiných chovatelů, jelikož tento drobný příbuzný slonů není chován v žádné evropské ani světové zoo," připomněla Nováková.

Daman pralesní – tajemný a skrytě žijící člen početně malého řádu damani je mimo Afriku k vidění pouze v Ostravě. Jsou tmavěji zbarvení až černí, ve srovnání s jeho známějšími příbuznými, mají lysý čenich a okolí očí a typický svazek dlouhých bílých chlupů na zádech, který v noci používají k vizuální komunikaci.

Daman pralesní prozatím nepatří k ohroženým druhům, ale dle IUCN je vážná obava o jejich budoucnost s ohledem na rozsáhlé kácení lesů a také s ohledem na stále narůstající lov pro maso. "Doufáme, že než se tak stane, bude chov v lidské péči dobře zvládnutý a zoo tak zabrání případnému riziku vyhubení tohoto jedinečného savce," dodala závěrem luvčí ostravské zoo.

Dokumentační foto v příloze volně k použití pro účely tiskového, internetového a televizního zpravodajství, autorky Jana Čížková a Jana Kanichová.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: