V botanickém parku i v zimě kvete jedovatá "květina čarodějnic"




Dříve se používala jako přísada do léčivých mastí a odvarů. Nyní se již ví, že "květina čarodějnic", tedy čemeřice, obsahuje nebezpečné pomalu vstřebatelné jedy. Přesto nepřestává překvapovat, a to hlavně návštěvníky botanického parku v ostravské zoo, kde lze vidět její květ i v zimě.

Přestože se areál ostravské zoologické zahrady a botanického parku ponořil do zimního spánku, pozorný návštěvník si všimne, že některé rostliny právě vykvetly. Jsou to čemeřice, nízké byliny původem z Alp a východní Evropy.

"Na záhonech podél Cest vody a Cesty stínu rostou nízké byliny, které jsou známy tím, že jejich květy můžeme vidět i v době kdy leží sníh a panuje tuhý mráz," uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Právě zima a propustná půda nízkým čemeřicím svědčí. Často se vysazují samostatně nebo s ostatními nízkými rostlinami do záhonů nebo skalek, jejich krásné a velké květy s pravidelně uspořádanými lístky a střapatými středy pestíků zdobí nejen zámecké zahrady, parky, ale i venkovské zahrádky již po staletí.

Dříve však měla rostlina i jiný účel. " Bylinkářky, často označované jako čarodějnice, ji používaly na výrobu různých lektvarů a mastí nejen pro lidi, ale také pro dobytek. Vyháněli se jimi z těla paraziti, likvidovaly se vši a léčil svrab," přiblížila mluvčí.

Zdali rostlina, o které již dnes víme, že obsahuje nebezpečné, pomalu vstřebatelné jedy, účinkovala, je otázkou. Jasné však je, že ostravská zoo díky nim nabídne i v bílé sněhové pokrývce rozkvetlou podívanou.


Autor: Aneta Hrdličková



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: