FOTO: Obří pavouk "číhá" v ostravské zoo. Má přesvědčit i lidi s fóbií, že se není čeho bát




Obří dřevěný pavouk v nadživotní velikosti v ostravské zoo střeží nový informačně-interaktivní koutek věnovaný pavoukům.Pavou a vůbec celý nový koutek v zoo pak má přesvědčit i arachnofobiky, že jsou pavouci vlastně docela milá zvířata.

Pro ty kterým vstávají vlasy hrůzou při pohledu na pavouka, je určen nový koutek věnovaný pavoukům, který vznikl v ostravské zoo.

"Věříme, že pavoučí koutek přesvědčí zejména arachnofobiky, ale nejen je, že pavouci jsou velmi zajímavá skupina živočichů a není důvod se jich obávat, natož je pronásledovat a hubit," uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Ta i připomněla, že pavouci tvoří významnou součást ekosystému a potravního řetězce. "Představují hlavní predátory hmyzu, a přispívají tak k udržení přirozené rovnováhy početnosti hmyzích populací," řekla mluvčí zoo.

Nový informačně-interaktivní koutek se nachází v centrální části zoo v blízkosti pavilonu Papua. Sestává z dřevěného modelu pavouka v nadživotní velikosti a informačního panelu, který má podobu pavučiny. Na pavučině je rozmístěno několik cedulek s informacemi o této skupině živočichů.

A zájemci se v kouktu dozvá i nejrůznější zajímavosti. Tak třeba to, že mnohé druhy pavouků jsou i velmi krásné a mají i pozoruhodný způsob života. "Zástupci skákavkovitých dokáží vyskočit až padesátkrát výš, než sami měří. Který člověk by toto dokázal? A víte, že pavoučí vlákno je neskutečně pevné? V tahu má větší pevnost než ocel. A zajímavostí je mnohem více," dodala mluvčí Nováková.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: