Giboní tlupa v ostravské zoo se raduje, narodilo se tam čtvrté mládě



 27. 11. 2017

Gibon bělolící patří mezi nejvzácnější primáty na světě, v ostravské zoologické zahradě se úspěšným tamním rodičům narodilo už čtvrté mládě. Od letošního roku zoo podporuje projekt na záchranu gibonů i přímo v místě jejich výskytu – ve Vietnamu.

V tlupě gibonů bělolících v ostravské zoo je znovu veselo, v listopadu se v jejich řadách objevilo světle hnědé mládě, které se v budoucnu promění ve vzácného černého primáta s bílými licousy.

"Během prvního měsíce mláděti obličej a končetiny ztmavnou, okolo půl roku věku se jeho srst postupně zbarvuje do černa a teprve v šesti letech začínají samičky světlat a samci už zůstávají černí,“ vysvětlila Jana Kanichová, vrchní chovatelka primátů v ostravské zoo.

Od letošního roku se ostravská zoo zapojila do záchrany gibonů přímo v místě jejich výskytu. Záchranný projekt The Endangered Primate Rescue Center sleduje život vzácných tvorů ve Vietnamu.

„Záchranné centrum se nachází v národním parku Cuc Phuong, který leží jihozápadně od Hanoje. Zaměřuje se na chov ohrožených primátů zabavených na černém trhu se zvířaty a založení populace těchto druhů v lidské péči, jejíž jedinci poslouží k budoucímu vypuštění do volné přírody. V současné době se v centru nachází okolo sto osmdesáti jedinců patnácti druhů primátů,“ uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: