FOTO: V Třinci shořel dřevěný kostel ze 16. století, škoda je nevyčíslitelná



 02. 08. 2017

Dřevěný kostel ze 16. století lehl popelem v noci na středu v Gutech, místní části Třince. Oheň významnou historickou památku zcela zničil. Přestože se odhad škod pohybuje v desítkách milionů historická škoda je nevyčíslitelná.

K požáru v Třinci - Gutech vyjížděli  hasiči po úterní půlnoci z celého okolí. "Při jejich příjezdu již kostel silně hořel. Oheň dostali hasiči pod kontrolu za necelou hodinu," uvedl mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Římskokatolický kostel Božího těla v Gutech
sloužil jako luterský. Okolo kostela se nachází hřbitov. Kostel se nacházel na okraji obce Guty v místní části Zapolu.

Podle letopočtu vytesaném v portálu se můžeme domnívat, že byl kostel postaven roku 1563. Není však vyloučeno, že je mnohem starší.
Zdroj: Wikipedie.org

Do středečního rána pak pokračovalo dohašování, když u požářiště zůstali místní hasiči. 

"Významná historická památka byla prakticky zničena, hrubý předběžný odhad škody se pohybuje v řádech několika desítek milionů korun, historická škoda je ale nevyčíslitelná. Příčina vzniku požáru se bude důkladně zkoumat," dodal mluvčí hasičů Kůdela.

Spáleniště prohledá psovod
"V tuto chvíli je místo střeženo, po vychladnutí zahájíme ohledání místa činu," uvedla ve středu ráno pro portál City.cz mluvčí policie Moravskoslezského kraje Lenka Sikorová.

Spáleniště prohledá i psovod, který bude pátrat po akcelerantech hoření. Jednou z verzí požáru je zatím i  úmyslné zapálení kostela. 

"Nemůžeme vyloučit úmyslné zapálení, nedbalostní jednání ani technickou závadu," řekla Sikorová.

Cenná historická památka s mnohým původním vybavením a obrazy z první poloviny 16. století má za sebou rekonstrukci z let 2012 - 2014 za několik milionů korun.

Kostel byl v 16. století postaven z ohromných čtvrcených kmenů vlhkomilných listnáčů. Jak uvádí internetová encyklopedie Wikipedie, nejstarší habry použité pro stavbu kostela rostly nejpravděpodobněji u řeky Olše již za doby Velkomoravské říše. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: