FOTO: Slůněti se v ostravské zoo daří, jeho matce však dvě předchozí mláďata zemřela




Po dvou neúspěšných pokusech odchovu se do třetice sloní samici Vishesh narodilo zdravé mládě. Sameček přišel na svět začátkem července. Je v péči své matky - dvacetileté slonice, která se o něj od začátku příkladně stará.

„Mládě slona indického, které se v ostravské zoologické zahradě narodilo v sobotu 8. července, zatím prospívá dobře. Už také saje mateřské mléko,“ řekla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

První dvě mláďata zemřela

Pro matku Visesh to nebyl první porod. K prvorozenému samečkovi se podle mluvčí chovala agresivně, nevěděla, jak o něj pečovat.

„Mládě se navíc narodilo předčasně a bylo nedovyvinuté. Několik týdnů po porodu uhynulo na celkovou sepsi organismu,“ řekla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Druhým mládětem, které Vishesh porodila v únoru 2014, byla samička Sumitra.

„ V tomto případě už se u Vishesh projevily částečně nabyté mateřské zkušenosti, k mláděti se chovala dobře, nenapadala je, vše vypadalo nadějně. Malé samičce, která byla vitální, ale chyběl sací reflex,“ uvedla mluvčí.

Nezdary měly podle mluvčí zoo pro mladou sloní samici Vishesh obrovský význam. I když její mláďata žila jen poměrně krátkou dobu, Vishesh během ní získala velmi cenné zkušenosti, které bude moci v budoucnu zúročit při dalším odchovu.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: