Ostravská zoo zkoumá ohrožené jeřáby, jejichž populaci se dál daří rozšiřovat




V červnu odstartovala kroužkovací sezóna mláďat vzácných jeřábů popelavých. S výzkumem a ochranou těchto ptáků nově pomáhá i zoologická zahrada ze slezské metropole.

Zoo Ostrava se vedle chovu ohrožených druhů exotické fauny zaměřuje i na ochranu původních druhů v naší přírodě. Od června tohoto roku se zapojila do výzkumu vzácných jeřábů popelavých.

Jeřábi jsou velcí a impozantní ptáci, kteří byli v minulosti kvůli lovu a vysoušení mokřadů vyhubeni téměř v celé Evropě.

„Letošní kroužkovací sezóna byla zahájena 14. června. Kroužkují se mláďata v době, kdy ještě neumějí létat,“ sdělila terénní pracovnice Zoo Ostrava a koordinátorka značení jeřábů v ČR Markéta Ticháčková.

„V Evropě se jeřábi značí systémem barevných kroužků, kombinace barev pro Českou republiku je bílá – červená – bílá. Doposud bylo takto označeno 22 jedinců, převážně v severních Čechách,“ popsala Ticháčková. „Letos se první mláďata podařilo odchytit v oblasti Českolipska,“ dodala koordinátorka.

Jeřábi se do České republiky začali vracet až ve druhé polovině dvacátého století, od konce 80. let u nás pravidelně hnízdí. V současnosti je v ČR okolo šedesáti hnízdních párů. Jeřábi obvykle snášejí dvě vejce, vzletnosti se však často dožívá pouze jedno mládě.

Díky ochraně těchto ptáků se jejich populace rozrůstá a pozvolna šíří na další území.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: