Ostravští vědci obdrželi cenu za biologii, jejich "dirigent" miluje národní písně



 27. 05. 2017

Nadační fond Neuron ocenil za přínos světové vědě tým mladých ostravských vědců, kteří pod taktovkou biologa Marka Eliáše učinili významné vědecké objevy.

Neuron rozdával ceny pro mladé vědce do čtyřiceti let už poosmé. „Ocenění se tradičně rozdává v pěti kategoriích – fyzika, biologie, společenské a počítačově vědy a matematika,“ řekl mluvčí Ostravské univerzity Adam Soustružník.

„Hvězdami“ soutěže byla skupina badatelů z Katedry biologie a ekologie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity.

„Tým se zabývá studiem takzvaných protistů - rozmanitým souborem organismů vykazujících unikátní vlastnosti,“ uvedl mluvčí.

Podle „lídra“ skupiny Marka Eliáš jsou protisté základem veškeré rozmanitosti života, z nichž se jich pár vyvinulo v živočichy a rostliny.

Kdo je biolog Marek Eliáš?

Marek Eliáš patří v současnosti mezi nejvýznamnější české vědce. Svou domovinu má v Ostravě a jeho slezská povaha je velmi charakteristická.

„Jsem ambiciózní. Baví mě práce. A taky jsem přímý a řeknu věci, které by možná někteří neřekli. A určitě ne všichni to mají rádi,“ řekl pro nfneuron.cz biolog Marek Eliáš.

Mimo vědu se Eliáš se vší vervou věnuje své druhé vášni – národnímu folkloru. „Strašně mě baví se v tom hrabat. Mám celé sbírky opsaných textů a not, ale je to pouze miniaturní zlomek, jen považte, na etnologickém ústavu v Brně jsou desítky tisíc ručně napsaných záznamů,“ uvedl Eliáš.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: