V derby o Ostravu Baník nezářil. Přesto má získaný bod cenu zlata



 10. 05. 2017

Fotbalisté ostravského Baníku vstupovali do ostravského derby s Vítkovicemi jako jasný favorit. Jenže už minulý duel s Varnsdorfem naznačil, že excelentní formou nyní zrovna neoplývají.Nakonec urvali bod za remízu 2:2. Právě ten může mít v konečném účtování ohromnou hodnotu.

Přestože před zápasem pomýšleli na plný bodový zisk, i remízu nakonec hráči Baníku berou. S ohledem na průběh duelu a výhru Opavy totiž i za ni mohou být rádi. Byť to tak od úvodních minut nevypadalo, nakonec totiž městský rival, který se pere o druholigovou záchranu, měl více ze hry.

Vítkovice začaly od úvodních minut trochu rozpačitě. Jako by se snad bály zvučného jména svého soupeře, který hraje domácí zápasy ve stejné aréně. Baník byl lepší, jistější, přesnější. To také vyústilo v první branku zápasu.

V 17. minutě poslal Mondek míč do pokutového území Vítkovic. Odražený balon od břevna poslal za záda domácího gólmana Tomáš Mičola a fenomén, jehož sídlo je stále ve slezské části Ostravy na Bazalech, vedl 1:0.

Jako by vstřelená branka probudila překvapené hráče Vítkovic ze sna a Baníkovce oproti tomu ukonejšila. Najednou se obraz hry srovnal a hráči z moravské části metropole Moravskoslezského kraje postupem získávali pomyslná křídla. K totálnímu rozletu došlo jen pár vteřin před poločasovou přestávkou. Marián Kovařík totiž ztečoval Ondráčkův pokus za záda krále v počtu vychytaných nul Petra Vaška a ve 45. minutě bylo srovnáno – 1:1.

Samotný vstup do druhé pětačtyřicetiminutovky vyšel lépe hostům, jejichž fanoušci měli v hledišti suverénní převahu. Jenže pak se otěží opět chopili Vítkovičtí. Gebertovu šanci z 57. minuty ještě Vašek dokázal zlikvidovat. Proti skákajícímu míči z kopačky Jiřího Texla v 64. minutě už ale zasáhnout nedokázal – 2:1.

Rozčarovaní příznivci Baníku přesto dál povzbuzovali, aby dotáhli svůj tým aspoň k vyrovnávací brance. A té se také dočkali. Psala se právě 87. minuta, když přiletěl centrovaný míč z levé strany do pokutového území. Tam ho trefil Petr Breda a k překvapení všech také srovnal na konečných 2:2.

To ale ještě nebylo vše. Minutu před koncem řádné hrací doby matador Zápotočný doslova zápasnicky fauloval v blízkosti pokutového území.

Inkasoval za to červenou kartu a Vítkovice měly zajímavou šanci. S tou si však poradil brankář Vašek. A protože se předvedl také gólman Květon proti Helešicovi na druhé straně, odnesli si oba rivalové ze zápasu po jednom bodu.

Tři kola před koncem má Baník na třetí nepostupovou příčku, kterou momentálně okupují fotbalisté Opavy, tříbodový náskok. Vzhledem ke skutečnosti, že mají Petrželovi svěřenci s regionálním rivalem lepší bilanci vzájemných zápasů, tak je od návratu mezi elitu dělí šest bodů. 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: