Ostravská ZOO se rozrůstá. Pavilon evoluce představí nové zvířecí druhy




Nové prostory pro vybraná zvířata, ale také představení druhů, které v minulosti nebyly k vidění. To vše nabídne s příchodem hlavní sezony ostravská ZOO, která se i v roce 2018 znovu rozrůstá.

Pavilon evoluce, který vznikl přestavbou původního pavilonu vodních ptáků v roce 2015, přibližuje návštěvníkům evoluci na příkladu života v západní Africe. K dosavadním prezentovaným druhům nyní přibydou nové. Konkrétně mnohonožka, hororová žába či ryby tenká jehla a patetra. Doposud tento pavilon ukazoval přibližně třicet evolučně zajímavých tvorů z deštných lesů západu Afriky.

Mnohonožka nese označení kamerunská, a to podle země původu. Může mít až 300 párů nohou. Hororová žába je překladem anglického pojmenování pro vlasatici třásnitou, jak se žába správně jmenuje. Tento malý tvor je zajímavý především díky „vlasům“, které mu rostou. K vidění budou také jehly obrovské, což jsou ryby podobné mořským koníkům. Patetry jsou pak jedním z nejvíce ohrožených druhů ryb na světě.

Na zbrusu nové místo pro život se mohou těšit bahník a halančíci.

„Bahník západoafrický obýval v Pavilonu evoluce velký bazén společně s několika druhy ryb. Jelikož se ale jedná o tvora velmi málo aktivního a často skrytě žijícího, neměli návštěvníci příliš možností jej při pohledu shora pozorovat. Proto jsme se rozhodli ho prezentovat v samostatném akváriu v centrální části pavilonu,“ uvedl Jiří Novák, vedoucí zoologického oddělení.

Naproti bahníkovi je umístěno mělké akvárium s halančíky. Toto umístění je záměrné, oba druhy obývají v přírodě stejný biotop extrémních mokřadů. Tyto mokřady pravidelně v době sucha vyschnou, což znemožňuje trvalé osídlení rybami. Halančíci to vyřešili tím, že uhynou ani ne v roce života, avšak předtím se stihnou vytřít a jikry přečkají v bahně několik měsíců do příchodu dešťů.

Tyto a mnoho dalších zvířecích druhů mohou návštěvníci vidět v ostravské zoo v únoru od 9 do 17 hodin, v březnu do 18 hodin a od dubna do srpna od 9 do 19 hodin.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: