Mladý medvěd v Beskydech se lidí nebojí, potlouká se kolem turistické magistrály



 07. 02. 2019

Asi tříletý medvěd hnědý se zabydlel v údolí potoka Řečice ve Starých Hamrech v Moravskoslezském kraji. Strhl tam už tři jeleny a toulá se kolem turistických a běžkařských stezek. Lesníci z podniku Lesy ČR požádali Správu Chráněné krajinné oblasti Beskydy, aby byl přemístěn jinam.

Šelmu už několikrát zahlédli turisté i lesníci, poprvé ho spatřili 17. ledna. „Šelma se pravidelně vrací do přezimovací obůrky Jatný, odkud odchází do údolí. Živí se krmivem, strhla už tři kusy jelení zvěře,“ poznamenala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

V místech, ve kterých se medvěd potlouká, žijí chataři. „Nad údolím vede hlavní běžkařská a turistická magistrála na Lysou horu. Medvěda, který se podle lesníků nechová plaše, jak bývá obvyklé, mohou potkat běžkaři, turisté, kdokoli,“ uvedla mluvčí.

„Proto jsme upozornili obce Staré Hamry a Ostravici i horskou službu. Správu Chráněné krajinné oblasti Beskydy žádáme kvůli bezpečnosti o přemístění medvěda do jiné lokality,“ uvedl Tomáš Peka z Lesů ČR a lesní správce z Frýdku-Místku.

Agentura ochrany přírody a krajiny, pod kterou CHKO Beskydy spadá, však nemůže sama o sobě medvěda chytat a stěhovat. Její mluvčí Karolína Šulová Českému rozhlasu řekla, že zatím není jasné, o jakého medvěda jde. Může se jednat o zvíře, které se loni pohybovalo na Valašsku a zabil desítky ovcí.


Autor: ( red )



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: