Husté sněžení vodní spásou. Nádrže v povodí Odry se pomalu plní




Silné sněžení sice komplikuje dopravu po celé republice a dělá vrásky řidičům, vodohospodáři se však radují. Kritická situace s vysychajícími nádržemi je vyřešena. Množství sněhu a deště vrátilo hodnoty do normálu.

Žermanická nádrž hlásila kritické hodnoty. Vodohospodáři dokonce uvažovali o omezení odběrů vody. Tak vážná situace byla. Nyní je vše jinak. Situace je podstatně veselejší.

„Jestliže jsme na nádrži Žermanice ještě na začátku prosince kvůli nízkému stavu uvažovali o omezení odběrů, dnes je situace úplně jiná. Nádrž se téměř doplnila a disponuje velkými sněhovými zásobami ve svém povodí," pochvaloval si ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Podobně dobře jsou na tom i další z nádrží v Moravskoslezském kraji. Například Šance se zřejmě naplní do stavu, který umižnila rekonstrukce v roce 2015. Klíčové však bude to, aby sníh tál postupně. Rychlé tání by přineslo problémy.

„Vše bude záviset na rychlosti tání. Pokud bude stoupání hladiny pozvolné, bude to v pořádku. V případě rychlého tání ale budeme muset vodu odpouštět a zachovat předepsanou maximální rychlost stoupání hladiny,“ doplnil Tomáš Skokan, jenž na přehrady dohlíží.

Velkou rezervu však stále mají jesenické přehrady. Vinou loňského sucha se zdaleka ještě nenaplnily. A ani současná sněhová pokrývka nenasvědčuje tomu, že by k tomu došlo. Ve Slezské Hartě či na Kružberku chybí ještě 33 milonů kubických metrů vody.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: