Elektronické jízdenky v Ostravě táhnou. V prosinci vynesly přes osm milionů



 22. 01. 2019

Papírové jízdenky v Ostravě se stěhují do minulosti. V prosinci se poprvé v historii v krajské metropoli prodalo více elektronických jízdenek než těch tištěných. „Pípnutí kartou“ vyneslo ostravské přepravní společnosti přes osm milionů korun. Tradičním jízdenkám na konci roku odzvoní.

Dříve to býval průvodčí, kdo dohlížel na to, že cestující nejedou načerno. Pak ho vystřídaly označovače ve vozech. A spolu s nimi bylo třeba zaměstnat revizory. Ti o práci nepřijdou. Jen se v budoucnu změní jedna z náplní jejich práce. Papírové jízdenky totiž v Ostravě zmizí z povrchu zemského.

„Tisk, prodej a údržba celého systému papírových jízdenek nás stojí zhruba 20 milionů korun ročně. Náklady na kreditní jízdenky odhadujeme v řádech milionů korun. To znamená, že celková úspora dopravního podniku bude 15 milionů korun ročně, což je například více než jeden nový elektrobus,“ počítal ředitel dopravního podniku Daniel Morys.

Že si lidé na nový elektronický systém rychle zvykají, potvrzují také čísla. Prosinec 2018 byl prvním měsícem, kdy lidé využili „pípnutí“ víckrát než klasické označení papírové jízdenky. Jen na elektronickém jízdném dopravní podnik v prosince vydělal 8 160 000 korun.

Papírové jízdenky skončí 1. ledna 2020. Stále však nezmizí možnost platby v hotovosti. Automaty budou nově nabízet takzvanou kreditní jízdenku.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: