Dobrovolní hasiči pomůžou záchranářům. V nedostupných místech dorazí na místo jako první




Odlehlé lokality Moravskoslezského kraje, které leží daleko od výjezdových stanovišť záchranky, na tom budou lépe. Dispečeři tam začnou posílat speciálně vycvičené dobrovolné hasiče, kteří na místa dorazí první a poskytnou nezbytnou první pomoc.

Mosty u Jablunkova, Staré Hamry, Lomnice u Rýmařova, Dvorce, Osoblaha a Budišov nad Budišovkou. Šestice sborů dobrovolných hasičů se vzhledem k obtížné dostupnosti stávají veledůležití při záchraně lidských životů.

Jako první budou nejen u požárů, ale také při nehodách, úrazech a zraněních. „V případě závažného zdravotního problému člověka k němu mohou být z rozhodnutí dispečera operačního střediska vysláni i vycvičení, vyškolení a kvalitně vybavení hasiči, kompetentní k poskytování plánované první pomoci,“ vysvětloval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Takzvaná pomoc na vyžádání bude využívána u těch nejvážnějších případů, kdy jde o vteřiny - při resuscitaci, těžkých úrazech, dopravních nehodách či upadnutí do bezvědomí. „Posádky záchranné služby samozřejmě vždy vyjedou na místo události také a na hasiči provedenou první pomoc naváží poskytováním odborné přednemocniční neodkladné péče,“ doplnil Kůdela.

Dobrovolní hasiči jsou pro tyto zásahy proškoleni přímo od záchranářů. Na figurínách, simulátorech i živých figurantech trénovali všechny důležité kroky, které je třeba podniknout před příjezdem profesionálních zdravotníků. Školení se budou v budoucnu pravidelně opakovat.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: