Bedřiška zmizí, z vyloučené ostravské lokality se má stát bydlení pro mladé



 14. 02. 2018

Osada Bedřiška, kterou má většina Ostravanů zafixovanou jako vyloučenou lokalitu, se má v následujících letech nápadně proměnit. Finské domy nahradí atraktivní rezidence pro mladé rodiny.

Jednoduché finské domy, které poskytovaly bydlení v souladu s přírodou, avšak v těsném napojení na město, se zdály být idylou. Ovšem tohle platilo před zhruba sedmdesáti lety, kdy byly postaveny. Nynější situace v osadě Bedřiška v Hulvákách má do ideálu hodně daleko.

Minulost této lokality je spletitá. Starousedlíky začalo od roku 1990 doplňovat především romské obyvatelstvo, které sem bylo sestěhováno. Jak řekla starostka obvodů Mariánské Hory a Hulváky Liana Janečková, problémem je momentálně hlavně to, že někteří nájemníci nelegálně postavili na zdejších pozemcích různé přístřešky a jiné stavby, v nichž navíc pálí v kotlích přivezené lakované dřevo, čímž ničí životní prostředí.

Tohle vše by se ale mělo změnit. Bedřiška, která je neslavně spojena se žhářským útokem z roku 2010, se má stát atraktivní lokalitou pro bydlení.

„Místo vyloučené lokality bychom rádi z Bedřišky vytvořili místo, ve kterém budou žít například mladé funkční rodiny s dětmi. Ale nejen ty. Prostor zde může být pro aktivní seniory a další spoluobčany. Je běžné, že lidé odcházejí mimo město, nebo alespoň na jeho okraj, kde si můžou vybudovat vlastní bydlení, případně žijí v nějakém nájemním řadovém domku s vlastní zahradou,“ uvedl místostarosta obvodu Patrik Hujdus.

Město vykoupilo pozemky
Prvním krokem k revitalizaci bylo vykoupení pozemků městem. Mariánskohorská radnice navíc odkoupila i bývalou ubytovnu, čímž znemožnila další sestěhovávání nepřizpůsobivých obyvatel. Teď je na řadě vypořádání se se současným stavem. Místostarosta Hujdus prohlásil, že neplatičům bude ukončena nájemní smlouva, zbylým obyvatelům pak nebude prodloužena a bude se hledat náhradní řešení jejich bydlení.

Jak dodala starostka Janečková, problém se bude řešit déle než rok, není ale žádoucí proměnu Bedřišky uspěchat. Cílem má být vybudování atraktivního místa pro mladé, kteří by jinak Ostravu po dostudování opustili.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: