Fakultní nemocnice v Ostravě už tisíckrát úspěšně transplantovala ledvinu




Tisíc úspěšných transplantací ledviny má za sebou ostravská fakultní nemocnice. Jubilejní transplantaci podstoupil šestapadesátiletý muž z Třince.

Jubilejní tisící úspěšně transplantovanou ledvinou nyní nosí šestapadesátiletý muž z Třince.

"Shodou okolností byla ve stejný den a na stejném pracovišti transplantována druhá ledvina stejného dárce, jejímž příjemcem byla žena. V tomto případě šlo o 999. transplantaci ledviny ve Fakultní nemocnici Ostrava," doplnil mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Jen od začátku letošního roku do konce října bylo v ostravské fakutlní nemocnici provedeno devětatřicet transplantací. 

Transplantační centrum vzniklo ve Fakultní nemocnici Ostrava v dubnu 1992, v současnosti je jedním ze sedmi specializovaných pracovišť v České republice. 

"Jde o jediné pracoviště v republice, které provádí transplantaci dětských kadaverózních ledvin dospělým příjemcům. První taková transplantace se uskutečnila v roce 1994," doplnil mluvčí Oborný.

V ostravské fakultní nemocnici byl také v roce 2002 uskutečněn republikově první laparoskopický odběr ledviny ze živého dárce k příbuzenské transplantaci. 

"Statistické údaje centra za posledních pět let hovoří o 96,7procentním přežívání ledvin. Pacientů, jimž byl tento orgán transplantován, přežívá 95,9 procent," dodal statistiky mluvčí.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: