Školáci se pustili do komiksů proti šikaně, osobnosti jim v nich hrají



 21. 11. 2017

Žáci osmých tříd Základní školy Generála Janka v Ostravě – Mariánských Horách vzali za své boj se šikanou, kyberšikanou a agresivitou. A místní radnice je v tom podporuje. Pustili se do výroby speciálního foto komiksu, který vychází v češtině a angličtině.

Kromě tradičních školních povinností mají na Základní škole Generála Janka v Ostravě-Mariánských Horách ny mysli i pomoc druhým. Proto se pustili do projektu s názvem Focené komiksy.

Jejich výroby se děti účastní se souhlasem rodičů, ale nejsou v tom samy. Pomáhají jim jako herci i další osobnosti: například moderátor Rádia Čas Jirka Jekl, prezident TJ Slovan Ostrava Petr Konečný, učitelé školy a nebo Kateřina Ciklová z ostravské pedagogicko-psychologické poradny.

„Nikdo se nemusí učit žádné dialogy, protože ty se do fotografií přidávají až následně, hlavně je potřeba hlídat si mimiku, výrazy v obličeji a gesta. Ačkoli pro děti to byla naprosto nová zkušenost, zvládly své role opravdu skvěle a patří jim velká poklona,“ řekl místostarosta obvodu Patrik Hujdus.

Vyrobené komiksové příběhy může škola využívat jako preventivní učební materiál několik dalších let. Práce s nimi je podle tvůrců velmi jednoduchá a hravá.

„Nejprve si děti ve vyučování prohlédnou fotografie doplněné o texty a dialogy. Následně probíhá učitelem řízená diskuze na vybrané téma, ve které děti na podněty z příběhu reagují a baví se o tom, co která postava udělala a jak by v dané situaci reagovaly samy,“ uvedl Hujdus.

Práci předcházel průzkum mezi žáky. "Abychom se dozvěděli, co je trápí a která témata bychom měli zpracovat. Následně jsme vytvořili scénáře tří příběhů a teď je postupně fotíme. Jsou o šikaně, kyberšikaně a agresivitě,“ doplnil Hujdus.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: