Staré oblečení pomůže ohroženým slonům, peníze podpoří výcvik psů proti pytlákům




Čtyři měsíce mohli dobrovolníci nosit do ostravské zoo nepotřebné oblečení, které poputuje do sítě second handů organizace Moment a získá peníze projektu Save Elephants. Lidé do sběrných košů přinesli téměř 800 kilogramů látky, peníze pomohou ve výcviku psů, kteří odhalí pytláky slonoviny.

V minulých dnech připomínala ostravská zoo tak trochu second hand, bazar s oděvy, kam lidé nosí své staré oblečení, ovšem návšteva řady dobrovolníků měla dobrý důvod. Projekt Save Elephants uspořádal akci, díky níž má pro africké slony i ten nejstarší kus látky cenu zlata.

„Lidé do zoo mohli přinášet nepotřebné oblečení, a podpořit tak tento projekt, který usiluje o záchranu slonů v Africe. Celkem se podařilo nashromáždit na osm set kilogramů oblečení,“ řekla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Sbírku vážící téměř tunu organizátoři rozvezou do sítě second handů organizace Moment, která po roztřídění oblečení prodá. Získané peníze půjdou hlavně na záchranu slonů ve Střední Africe, kde kvůli slonovině zabijí pytláci tisícovky nevinných tvorů.

„Například v Kongu podpoří speciální výcvik psů, kteří pomáhají při odhalování pytláků slonoviny. Děkujeme všem, kteří do sbírky přispěli,“ poznamenala Nováková.

Sloni dříve obývali celý „Černý kontinent“

Největší suchozemský savec, jenž dorůstá až do výšky čtyř metrů v minulosti patřil k tradičním africkým zvířatům. Jejich počet snižují zejména ilegální zabíjení a obchod se slonovinou.

Velikost volně žijící populace je odhadována na šest set tisíc jedinců. Každoročně je kvůli klům v Africe zabito třicet až čtyřicet tisíc slonů,“ prozradila mluvčí.

Společnost Save Elephants, založil dobrodruh, cestovatel a aktivista Arthur Sniegon, který bojuje přímo v Africe proti pytláctví slonů a ilegálnímu obchodu se slonovinou.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: