Chytrý potisk chrání majetek téměř třem tisícům lidí, pomáhá s dopadením zlodějů



 11. 11. 2017

Speciální vozíky, schodolezce a další kompenzační pomůcky pro invalidy jsou drahé záležitosti. I tyto pomocníky však zloději bez ostychu ukradnou. Strážníci z Ostravy nejen invalidům jejich majetek označí chytrou DNA, která případné dopadení chmatáků usnadní.

Už čtyři roky mohou ostravští obyvatelé využít „chytrého“ značení svých jízdních kol nebo invalidních pomůcek. Od roku 2013 označení využily téměř tři tisíce lidí.

Letos si mohou zájemci nechat označit své věci na Výstavišti Černá louka, kde organizace Život bez bariér pořádá od 10. do 12. listopadu akci Život bez bariér.

„Značení invalidních i speciálních vozíků, schodolezů a dalších kompenzačních pomůcek provedou strážníci v rámci výstavy. V letošním roce bylo takto ošetřeno 439 jízdních kol a 21 pomůcek,“ řekl mluvčí ostravských strážníků Michal Maršo.

Moderní metoda spočívá v nanesení netoxické látky, která obsahuje mikrotečky se specifickým kódem. Na označeném předmětu není nátěr okem viditelný a odhalit jej lze až pod ultrafialovým světlem.

„Všechny sady, kterými je značení prováděno, jsou zapsány v databázi Městské policie Ostrava a také v mezinárodní databázi výrobků, což v případě krádeže kola či pomůcky usnadňuje identifikaci a vrácení právoplatnému majiteli,“ popsal mluvčí.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: