VIDEO: V ostravské zoo se právě líhnou mláďata vzácné třetí největší želvy světa




Jestli se z vejce vyklube sameček, nebo samička, ovlivňuje u malých želv inkubační teplota. V Zoo Ostrava se daří želvám ostruhatým. Samice letos snesly dvacet vajec, ze kterých se začala klubat na svět první mláďata.

V zázemí ostravské zoologické zahrady se začala líhnout první mláďata třetí největší suchozemské želvy světa, želvy ostruhaté. Dnes jsou na světě dvě, vyklubat by se ale měla ještě další.

Želva ostruhatá je třetí největší suchozemskou želvou. Jejím původním domovem jsou savany a polopouště na jižním okraji Sahary. Suchu je dobře přizpůsobena, převažuje u ní noční aktivita.

Na každé straně u ocasu má jakési ostruhy – odtud také český název.

Dorůstá 80, výjimečně 100 centimetrů a vážit může až 100 kilogramů. Jako druh je želva ostruhatá dnes už velmi vzácná a hrozí jí vyhubení.

„Želvy ostruhaté chováme od roku 2002. Trvalo tedy patnáct let, než jsme se dočkali prvních mláďat,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková s tím, že odchov těchto zvířat je běh na dlouhou trať, protože dospívají klidně i více než deset let.

Jedním z dalších problémů je to, že pohlaví želv – ostruhatou nevyjímaje – je vázáno na inkubační teplotu.

„Při vyšších teplotách se líhnou samice, při nižších samci,“ popsala Nováková. „Pak mohou být chovatelé překvapeni, že mají z deseti jedinců deset samců. Přesně to se stalo chovatelům v mnoha zoologických zahradách v Evropě,“ dodala mluvčí ostravské zoo.

Želvám ostruhatým se v Ostravě daří a loni pro ně podle slov mluvčí otevřeli novou expozici.

„Důkazem, že nové podmínky našim želvám vyhovují, je dvacet snesených vajec. Rok od otevření nového zařízení jsou tak na světě i první mláďata,“ uzavřela mluvčí zoo Nováková.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: