Unikátní mládě lemura je první svého druhu v Česku a na Slovensku




Návštěvníkům zoo zpříjemní chvilky první mládě lemura mongoze v Českých a Slovenských zahradách. Tato zvláštní poloopice je vzácné nejenom v přírodě, ale také v lidské péči. Pohlaví mláděte zatím není známé.

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto druhu. Lemur mongoz je totiž vzácný nejen v přírodě, ale také v chovech v lidské péči.

„Každé mládě je tak velmi důležité pro zachování tohoto lemura pro příští generace. Jedná se o historicky první mládě, které se narodilo nejen v ostravské zoo, ale i v rámci ostatních českých a slovenských zoo,“ řekla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Zda se jedná o kluka nebo holku je ošetřovatele velkou neznámou. „Obě pohlaví se rodí zbarvená jako samice, teprve v šesti měsících se maska změní podle pohlaví," vysvětluje vrchní chovatelka Jana Kanichová.

„Velmi bychom si přáli, aby to byla samička, protože těch je v evropské populaci velký nedostatek," dodala Kanichová.

Za úbytek tvorů mohou pytláci a ničení prostředí

V Červeném seznamu ohrožených druhů je lemur zařazen do kategorie Kriticky ohrožený, což je poslední před kategorií Vyhuben.

„Hlavní příčinou ohrožení je úbytek jejich přirozeného prostředí a lov pro maso. Ostravská zoologická zahrada a desítky dalších evropských zoo se pokoušejí lemury zachránit vytvářením co nejpříjemnějším prostředím,“ popsala Nováková.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: