VIDEO: Ošetřovatelé převezli mládě supa z Ostravy k adopci do Liberce




Pár supů v ostravské zoo přestal hnízdit a ošetřovatelé mláděti našli nové, adoptivní rodiče. Objevili je v liberecké zahradě. Přestože byl zpočátku samec z cizího opeřence v hnízdě nervózní a dokonce na něho zaútočil, samice mládě bránila a nakonec adoptivní pár supíka přijal. Druhý den už mládě dokonce společně krmili.

Mládě supa hnědého narozeného v ostravské zoo odchovávají adoptivní rodiče v Zoo Liberec. Opeřenec se narodil 30. dubna a ošetřovateé ho přenesli do líhně. Doufali totiž, že samice snese i druhou snůšku.

"Přestože se tato strategie získání většího počtu vajec vyplatila v roce 2014, kdy bylo odebrané první vejce neoplozené a mládě se vylíhlo až z druhé snůšky, letos se to nepovedlo," vysvětlila ostravská zooložka Adéla Obračajová. Rodičovský pár druhou snůšku neměl a tím pádem přestal hnízdit. 

"Z tohoto důvodu bylo nutné najít náhradní rodiče, aby bylo mládě odchováno jedinci svého druhu. Ti se nakonec našli v liberecké zoo, kam bylo mládě převezeno 4. května," uvedla Obračajová. Před převozem zůstal malý sup v líhni a byl krmen ošetřovateli.

"Asistence lidí byla minimální a pouze na nezbytně nutnou dobu, kdy nehrozilo, že si mládě vtiskne člověka jako svého rodiče a následně partnera. To by značně snižovalo šanci na zapojení tohoto jedince do další reprodukce," dodala Obračajová.

Adopce však nebyla bez rizika. Ošetřovatelé se rozhodli nechat ve voliéře nejen zkušenou samici, ale i samce, aby jí s odchovem pomohol. Doufali totiž, že samice případný problém vyřeší. Mládě do hnízda podložili 9. května kolem poledne. 

"První přiletěl na hnízdo samec a reagoval velmi nervózně. Dokonce do mláděte klovnul zobákem. Nicméně potom přiletěla i samice a na mládě si okamžitě sedla a začala ho zahřívat. Pokaždé, když se samec pokusil přiblížit zobákem k mláděti, tak ho samice vyhnala," popsal zoolog liberecké zoo Jan Hanel.

"Během několika hodin se samec uklidnil a na mláděti samici na krátkou dobu vystřídal při zahřívání. Vše začalo směřovat ke zdárnému konci," pokračoval Hanel.

Pár však první den vůbec mládě nenakrmil. "Druhý den jsme se chystali, že půjdeme do voliéry mládě nakrmit, ale v jednu hodinu odpoledne přiletěl na hnízdo samec, vyvrhl potravu a pár začal společně mládě krmit. Od té doby vše funguje normálně a mládě zdárně roste," uzavřel Hanel.


Autor: Vendula Šťávová



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: