Lev z ostravské zoo se stěhuje do Prahy, měl by tam zplodit potomka




Z ostravské zoologické zahrady se přestěhoval lev do hlavního města, kde se pokusí zplodit potomka. Ani v jedné ze zoo se zaměstnancům zatím nepodařilo mládě vzácného savce vychovat.

Lev indický patří v současnosti mezi nejohroženější šelmy, „králů přírody“ postupně ubývá nejen kvůli pytláků, ale také přírodním katastrofám. Vedení ostravské zoo nyní přestěhovalo samce lva do pražské zoo, kde se pokusí založit novou rodinu.

„Smyslem této spolupráce je udržení životaschopné populace druhů v lidské péči, které jsou v důsledku činnosti člověka v přírodě ohroženy vyhubením. Obě instituce tato vzácná zvířata chovají, zatím se však ani v jedné nepodařilo odchovat mláďata,“ řekla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Lvi indičtí jsou v ostravské zoologické zahradě chováni od roku 2006, kdy byl přivezen mladý samec ze zoologické zahrady v anglickém Paigntonu. V průběhu podzimu 2006 k němu přibyla samice ze Zoo Eskilstuna ve Švédsku. Tento pokus o založení královské rodiny úspěch nesklidil.

„Lví pár spolu žil harmonicky několik let, bohužel se nepodařilo jej rozmnožit. Při speciálním vyšetření v roce 2010, které prováděli pracovníci berlínského institutu, bylo zjištěno, že samice má neoperovatelné cysty na vaječnících, které jí brání v zabřeznutí,“ dodala mluvčí.

Lvů ubývá od 19. století

Nejvíce byli šelmy sledovány britskými vojáky v 19. století v Indii, pušky zbrojnošů dokázaly skolit až stovku lvů ročně. Chvilku savcům svítalo na lepší časy, ovšem nyní se nachází na hraně vyhubení.

„V roce 2010 čítala tamní populace celkem 411 lvů, v roce 2015 to bylo 523. Nyní však počet lvů dosáhl limitu pro chráněná území a dál již populace neroste,“ uvedla Nováková.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: