Nejtvrdší hasič přežije: 70 borců změří síly v areálu bývalých vítkovických pecí




Česká, Slovenská i Polská špička bojovníků s ohněm bude první zářijovou sobotu soupeřit v různých hasičských disciplínách adrenalinového závodu, který je považován za vůbec nejtěžší svého druhu v Evropě. Ve finále čtyřdílného klání je čeká výběh na vysokou pec.

Do Ostravy se v sobotu 2. září sjede sedmdesátka těch nejtvrdších hasičů z Česka, Slovenska a Polska.

V areálu bývalých vítkovických pecí změří síly v adrenalinovém závodě „TFA Ostravská věž“ (TFA – Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije, pozn. redakce).

„Toto 'téefáčko' je považováno za nejtěžší závod tohoto druhu v celé Evropě,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

„Slavnostní zahájení akce je v 10 hodin, první dva borci v kompletním zásahovém vybavení vyrazí na trať o půl hodiny později. Budou zdolávat fyzicky náročné úkoly s finálovým výběhem na vysokou pec,“ popsal mluvčí hasičů.

Trať sestává ze čtyř úseků, kde závodníky kromě zmíněného výstupu na věž čeká běh s požárními hadicemi i jejich smotání, sto úderů palicí v hammer boxu, pronesení závaží přes překážky či práce s žebříky.

„Soutěž je rozdělena na pět kategorií, z nichž tři jsou vypsány pro profesionální hasiče podle věku, dalšími dvěma kategoriemi jsou dobrovolní hasiči a ženy,“ vysvětlil Petr Kůdela.

Loni zvládl náročnou trať nejrychleji mistr světa a Evropy v TFA Lukáš Novák. Časem 6 minut a 16 vteřin ovládl svoji kategorii do 35 let i celý závod.

Podle mluvčího hasičů čeká návštěvníky akce kromě adrenalinové podívané spousta atrakcí pro děti i dospělé – policejní koně a psi, kvízy, ukázky záchranářské techniky a mnoho dalšího.

Vyhlášení výsledků očekávají organizátoři kolem 16. hodiny.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: