Pohybová aplikace pomůže malým autistům, nadace pro ně koupí nový přístroj



 28. 07. 2017

O víkendu potěší fanoušky hudebních akcí festival Štěrkovna Open Music, kde vystoupí tuzemští a zahraniční umělci. Specialitou letošního ročníku je mobilní aplikace EPP. Ta zaznamená pohyb fanouška, který následně vedení Nadace ČEZ převede na peníze pro malé autisty.

U hlučínského jezera se znovu rozezní tóny kytar a dalších hudebních nástrojů, což pro všechny místní znamená jediné – začíná Štěrkovna Open Music.

Letos čeká na fanoušky speciální událost, pomocí aplikace EPP a tancem přispějí Nadaci ČEZ, která „vysportované“ peníze převede Dětské rehabilitaci Hlučín, kde se starají o malé autisty a děti po mozkové obrně.

„Organizace koupí speciální audiometr pro sluchovou stimulaci dětí s nervovým postižením. Ten umožní začít s originální rehabilitační metodou, takzvaným sluchovým tréninkem Benaudira, který je v Česku zatím ojedinělý,“ řekla mluvčí města Hlučín Ivana Gračková.

Velký úkol tak čeká na zpěváky a kapely, které na festivalu vystoupí – musí roztancovat přítomné fanoušky.

„Na koncertech totiž bude platit: čím víc vydané energie, tím větší pomoc pro hendikepované děti,“ poznamenala mluvčí.

Přistroj léči bez chemie

Podle ředitelky rehabilitace v Hlučíne Radmily Löwowé je prokázáno, že hudba dokáže léčit a rozvíjet intelektuální schopnosti člověka.

„Je to specifický nástroj, pomocí kterého můžeme trénovat obě mozkové hemisféry, a to bez chemie,“ vysvětlila ředitelka Radmila Löwowa důvod, proč chce zařízení pro své klienty pořídit.

Kromě hudebního programu láká festival také na dětská scénu určenou pro celou rodinu. Program ČEZ Cirkulum Art připravuje už tradičně parta kejklířů Cirkus trochu jinak.

„Celé okolí zaplaví barevný rej kejklířů a klaunů. Děti i rodiče si vyzkouší tradiční cirkusové disciplíny. Návštěvníky čekají ozvučená a moderovaná cirkusová stanoviště, klaunská vystoupení i výtvarná dílna,“ slíbila produkční cirkusáků Nela Chamrádová.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: