FOTO: V Ostravě předvedli hasiči na hradě techniku i své schopnosti. Už po desáté




Který je hodný a naopak zlý oheň? I to se třeba dozvěděly děti, které o víkendu přišly se svými rodiči na Slezskoostravský hrad. Hasiči tam také předváděli techniku a také zásah při simulované nehodě auta a autobusu.

Hrad žije první pomocí, to je akce, která v neděli už desátým rokem po sobě zaplnila prostranství Ostravskoslezského hradu. 

"Kromě prezentace své techniky a vybavení se hasiči zapojili také do soutěže nezdravotnických posádek v poskytování první pomoci," uvedl mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Jakub Kozák.

Hasiči z Orlové, Karviné, Bílovce a Hlučína se v letošním ročníku "poprali" s nejrůznějšími situacemi na osmi stanovištích.

"Zasahující řešili například pád z výšky či záchranu dítěte z rozpáleného osobního vozu," uvedl mluvčí hasičů Kozák.

Děti se na zážitkové trase třeba také naučily rozlišovat mezi zlým a hodným ohněm a co dělat v případě, když doma začne hořet.

"Dospělí se často ptali na funkce, cenu a možnosti umístění požárního hlásiče v domech a bytech," dodal mluvčí hasičů.

Zájemci mohli také obdivovat výbavu speciální jednotky, sloužící pro záchranu lidí při zemětřeseních, sesuvech půdy a jiných živelních pohromách i haváriích v městských zástavbách. A nechyběla ani hasičská výšková technika. 

Hasiči také předvedli zásah při simulované dopravní nehodě auta a autobusu s velkým počtem zraněných.

"Diváci tak mohli vidět ukázku vyproštění zraněných osob z havarovaného osobního vozu za pomocí těžké sady hydraulického zařízení i jejich následný transport k ošetřujícím, systém velení u takto složitého zásahu a práci všech složek integrovaného záchranného systému," dodal Kozák. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: