Ostrava posílá jízdenky MHD do historie, platba lístku kartou se může rozšířit



 17. 07. 2017

Model placení v MHD s využitím bezkontaktní platební karty je podle vedení ostravského dopravního podniku rok po uvedení do provozu velice úspěšný. Zájem o papírové a SMS jízdné postupně klesá. Další na řadě na severu Moravy je nyní hromadná doprava ve slezské Opavě.

Loni 30. června spustil Dopravní podnik Ostrava ostrý provoz systému, který umožňuje ve všech prostředcích hromadné dopravy provozovaných dopravním podnikem platit bezkontaktní platební kartou.

„Ostravské řešení bylo po Londýně teprve druhé svého druhu v Evropě,“ sdělil František Jungr, manažer regionálního rozvoje společnosti Visa.

Dopravní podnik je s fungováním systému po dvanácti měsících spokojen, k 30. červnu tohoto roku jej využilo více než 1,3 milionu cestujících.

„Dosavadní vývoj nás mile překvapuje. Systém si rychle získal velkou oblibu, což se promítlo na klesajícím zájmu o konvenční způsoby pořizování jízdného,“ řekl předseda představenstva dopravního podniku Daniel Morys. „Například za posledních šest měsíců klesl meziročně prodej SMS jízdenek o pětinu, a papírových dokonce o čtvrtinu,“ upřesnil Morys.

Zájem obyvatel a návštěvníků Ostravy podle slov předsedy představenstva motivuje dopravní podnik k tomu, aby systém nadále vylepšoval.

„Do konce tohoto roku chceme například propojit systém platebních karet s dlouhodobými jízdenkami. Dáme cestujícím příležitost zaregistrovat si k platební kartě měsíční, čtvrtletní, či roční jízdenku. Z bankovní karty se tak vlastně stane legitimace na MHD,“ vysvětlil Daniel Morys.

Úspěšné fungování bezpapírového jízdného ve slezské metropoli je podle Aleše Stejskala (jednatele společnosti KODIS, která působí jako koordinátor celého projektu) dobrým signálem, a cestující se tak brzy mohou těšit na jeho zavedení i mimo Ostravu.

V dohledné době se k systému připojí opavský dopravce TQM, do konce roku 2018 by pak mohl fungovat v celém Moravskoslezském kraji.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: