Běh v Zoo Ostrava podpoří ohroženého langura. Registrace na akci započaly




Ostravská zoo spustila registrace na běh pro langury. Na ohroženého primáta poputuje hlavní část startovného a peníze poslouží na ochranu území, kde zvíře žije. Pro účastníky závodu si zoo připraví tři tratě dlouhé od 550 metrů až po nejdelší dlouhou pět kilometrů.

Lidé vyběhnout na tratě ostravské zoo, aby podpořili záchranný program pro langury indočínské. „Stejně jako loni poběží v nádherném přírodním areálu zoo po zavírací době na třech tratích - 550 metrů, 2,5 kilometrů nebo 5 kilometrů," uvedla jedna z organizátorů akce Monika Ondrušová.

"Přestože poběžíte v Ostravě, ovlivníte dění na druhé straně zeměkoule až v dalekém Vietnamu a možná i díky vám se podaří zachránit tento jedinečný druh před úplným vymizením z planety Země,“ lákala Ondrušová.

Osmdesát procent z výtěžku startovného totiž poputuje pro potřeby záchranného programu přímo ve Vietnamu, zejména na ochranu území, kde tito primáti žijí. Peníze půjdou i na protipytlácké hlídky, vzdělávání a práci s místními komunitami.

"Jedním z cílů je také vytvořit přírodní koridor, který by propojil oblasti výskytu langurů a tím i jednotlivé populace. Zbylá část výtěžku bude věnována Zoo Ostrava," doplnila mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková.

Langur byl považován za vyhubeného

Druhý ročník charitativního běhu se uskuteční ve středu 30. srpna. Registrace jsou již spuštěny a lidé se mohou online zapsat na www.behzooostrava.cz do 26. srpna nebo do vyprodání míst. 

"Langur indočínský byl dlouho považován za vyhubeného, ale koncem 20. století byl znovuobjeven v lesích severního Vietnamu. Na celém světě přežívá jen okolo dvě stě zvířat v pěti izolovaných mikropopulacích. Kvůli masivnímu odlesňování a intenzivnímu lovu je v současnosti jeho areál rozšíření velmi omezený. Za posledních 35 let klesla populace langurů indočínských až o 80 procent," dodala Nováková.

„Záchranný projekt pro langury indočínské podporuje ostravská zoologická zahrada i prostřednictvím „Koruny ze vstupu“. To znamená, že i lidé, kteří se nebudou moci běhu zúčastnit mohou pomoci. Už jen tím, že navštíví naši zoo,“ doplnila Ondrušová.


Autor: Vendula Šťávová



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: