Jarní očista nemusí být jen trápení. Jde to i snadno a příjemně

24.03.2018
Jaro je na dohled a jarní očista je aktuální více než kdy jindy.

Nejde přitom o nic nového. Dle křesťanských tradic je období kolem března postní dobou, stejně tak na předjaří nahlíží východní nauky. Dle přírodních biorytmů se lidské tělo přirozeně očišťuje od zimních nánosů, aby jaro mohlo přivítat čisté, v plné síle a kondici.

Jakkoli detoxikace organismu zní moderně, odpovídá přírodním zákonitostem i tisíciletým tradicím. Klíčovou úlohu přitom nemají žádné zázračné preparáty, ale téměř zázračné schopnosti lidského těla, které má vlastní detoxikační a regenerační mechanismy.

V hlavní roli jarní očisty tak stojí játra, největší žláza lidského těla a také nejvýznamnější detoxikační orgán s mimořádnými regeneračními schopnostmi.

Játra v hlavní roli

Existuje nespočet různých očistných rituálů, které se budou snažit nějakým způsobem játra očistit. Zdravý člověk, který věří v dokonalost lidského těla a regenerační schopnosti jater, nemusí pro svá játra dělat nic mimořádného. Stačí je nechat pracovat. V každém okamžiku probíhá v játrech nespočet biochemických reakcí. Naprostá většina toxinů a škodlivých metabolických odpadů prochází právě játry, kde dochází k jejich neutralizaci. 

Játra budou vděčná, pokud jim dáte prostor, necháte je bojovat se škodlivinami a nebudete je přitom zatěžovat škodlivinami dalšími. Tak se dokážou zbavit již usazených škodlivin, které se v těle právě nacházejí, třeba jako výsledek příliš tučného, těžkého a nezdravého zimního jídelníčku.

Pokud vás zajímá detoxikace jater, tady najdete víc.

Jarní jídelníček

V té nejjednodušší formě si vystačíte s odlehčeným jídelníčkem, kdy omezíte tučné pokrmy a sladkosti plné bílého cukru, také rafinované potraviny, instantní jídla plná éček, alkohol nebo kofein.

Není také od věci obohatit jídelníček o jarní potraviny, zeleninu a bylinky, které přirozeně oplývají silnými očistnými účinky. Navíc organismu dodají celou paletu bioaktivních látek, živých enzymů, vitamínů a minerálů, které poskytnou tolik potřebnou energii.

Něco pro játra

Dá se řídit tím, že to, co je hořké, je prospěšné pro játra a žlučník. Známkou toho, že něco patří do zdravého jarního jídelníčku, který podpoří činnost jater, je také zelená barva. Vhod tedy přijde třeba listová zelenina jako je špenát, zelená petrželka, řapíkatý celer, pažitka, řeřicha, kopřiva, ale také zelené potraviny jako mladý ječmen, zelená pšenice aj. Více o zelených potravinách tady.

Jarní očista by se neměla nést v duchu nějakého drastického omezování, už jenom kvůli játrům, kterým nesvědčí stres. Chcete-li něco udělat pro svá játra, aby pak játra udělala něco pro vás, dopřejte si na jaře zdravý, ale chutný a pestrý jídelníček. Nenechte se zbytečně ovládnout svoji žlučí. Připravte se na jaro, co nejpříjemněji to půjde, nejenom prostřednictvím jídelníčku plného vitamínů, minerálů a dalších cenných živin…

Jarní relax

Jarní očista nejenže může, ale měla by být příjemná. Stejně jako játra zatěžuje těžká strava plná toxinů, zatěžují je také toxické myšlenky a pocity. Stres játrům škodí. Má-li jarní očista probíhat na plné obrátky, vyplatí se stres odložit stranou a věnovat se antistresovým aktivitám.

Taková procházka venku je skvělým způsobem, jak se zbavit stresu, pohyb venku prospěje psychice, ale i zažívání. Nemusíte se nikam honit, spěchat, stačí si jen užít procházku na čerstvém vzduchu.

Nebojte se však ani odpočívat tak, jak to cítíte. Odpočinek je potřebný, už jenom kvůli činnosti jater a dalších vnitřních orgánů. A stejně tak kvalitní spánek! Dle orgánových hodin játra pracují na maximální výkon v nočních hodinách, nejlepší, co tehdy můžeme udělat je být v klidu a užívat si sladký spánek. 

Tak ať vám ta jarní očista daří!




  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: