Máš-li volnou jednu ruku, můžeš frčet na Facebooku!

18.02.2018
Nechybí vám mantinel s jednorožci, rámečky z Pepca nebo teepeečko s hvězdičkama?

      Matky na mateřský musí mít děsně moc času. To je jasný, vždyť jsou pořád vidět na facebooku, že jo. Pokud nemáte dítě, ťukáte si na hlavu a občas se s kamarádkama u vína smějete tomu, jak jiný kamarádce po porodu šlehlo, protože každý den zveřejňuje fotky svého dítěte, statusy o kojení, statusy o prvních zubech, soustech, krůčcích a….a tak. Tenhle svět jde absolutně mimo vás a dál si fotíte selfíčka ve zkoušecí kabince, načančané jídlo při romantické večeři a sledujete instagram Moniky Koblížkový. #dnes_nosim #foodporn

Pokud dítě máte, stává se pro vás facebook možností jediného sociálního kontaktu. Telefon můžete používat jednou rukou - při kojení, chování, krmení, což z vlastní zkušenosti důrazně nedoporučuji těm méně zručnějším.

Nejčastěji navštěvovanou skupinou na fb jsou bazárky. Je to jedna z možností, jak se zbavit hromady oblečení, za které jste utratila spoustu peněz, avšak miminko z nich do měsíce vyrostlo. Navzdory tomu denně projíždíte alba ostatních matek a vybíráte z „tepláčků na donošení“, které sice mají „chloupek a drobný žmolek“, ale stojí jen třicet korun. Co na tom, že cestou pro ně projedete benzín za pade.
Další skupinou jsou weby maminek, které si vzájemně radí s úskalími mateřství.
A další naopak tvoří lidé, kteří touto skupinou pohrdají. Pro označení členek mají název „mamynky“, čímž vyjadřují své mínění o jejich inteligenci. No, přiznejme si narovinu, že někdy je to pro nezasvěceného mazec, pobrat místní slang. V některých skupinách se to opravdu hemží pojmy jako mimísek, kojó, těhu, manža nebo příťa, a dětské nemoci se zde diagnostikují podle fotky, namísto návštěvy doktorky (krycí jméno mudra).
Dále jsou tu skupiny, do kterých byste jako matka docela ráda patřila a rozšířila si tak obzor, bohužel ale po pár příspěvcích dostanete doživotní zákaz vstupu. To například, když v nosící skupině navrhnete matce s bolestí zad, aby si pořídila kočárek.  V mateřském pekle také skončíte, pokud se v příkrmové skupině pochlubíte vlastnoručně upečeným Brumíkem. Rovněž se nedoporučuje na montessori bazaru prodávat nedřevěné, natož snad zvukové hračky, stejně jako se považuje za dráždění hada bosou nohou zveřejnit ve skupině kontaktního rodičovství  fotku dítěte s lahvičkou.
Ve cvičících skupinách se vyvarujte fotografií dítěte, které vedete za ruku. Zcela nevhodné je samozřejmě chodítko. I to aktivní! Radost z nového pokojíku si raději nechte pro sebe, pokud není království vašeho dítka dost nordic style.  Tak co, nechybí vám mantinel s jednorožci, rámečky z Pepca nebo teepečko s hvězdičkama?



A přesto den co den zapínáme modrou ikonku a hledáme, jak být ještě lepšími matkami, co koupit, vyrobit, ušít, uvařit, jakou výchovnou metodou se řídit.

Tak pojďme vypnout mobily (stejně jsou plné bakterií) a zaklapnout víka notebooků (pokud se ještě zavřít dají, protože „to samo“ spadlo) a přečtěme místo statusů dětem pohádku.
Vykašlete se na sociální instituci a následujte vlastní intuici. Dobrou noc:-)


Autor: Anička Rádiová

Ukázat další blog tohoto autora


  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: